preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

Rotary Youth

Kratkoročna razmjena - postupak prijave

Postupak prijave kandidata za kratkoročni kamp je slijedeci: 

1.    Youth Exchange Officer (YEO) kluba koji je odlučio sponzorirati kandidata sakuplja i provjerava ispunjenost slijedećih dokumenta 

- Prijavnica kandidata na kratkoročnu razmjenu

- STEP aplikacija

- Motivacijsko pismo

- Kopija svjedodžbe od prethodnog razreda (samo za srednjoškolce)

- slika kandidata (JPG)

2.    YEO navedene dokumente skenira i unosi na web stranicu 

3.    Nakon prikupljenih prijava, Odbor za razmjenu mladih (u nastavku Odbor) kreira ukupnu rang listu svih kandidata temeljenu na bodovima prikupljenima iz prijavnica. Na program kratkoročne razmjene može se prijaviti neograničen broj kandidata iz svakog kluba, a odabire se onaj ili oni s maksimalnim brojem bodova, ovisno o tome koliko kandidata primaju organizatori kampa.

4.    U slučaju da dva kandidata imaju isti broj bodova prednost ima onaj čiji sponzorski klub ima manje kandidata, a ukoliko su i tu izjednačeni, prednost ima onaj koji je prvi prijavljen.

5.    Klubovi koji nisu podmirili svoje financijske obveze prema Rotary Internationalu ili Rotary Distriktu 1913 nemaju pravo prijave kandidata na program kratkoročne razmjene.

6.    Svaki kandidat je prilikom prijave dužan napisati strukturirano motivacijsko pismo na hrvatskom jeziku, unutar kojega će odgovoriti na sve upite postavljene i objašnjene u dokumentu: Motivacijsko pismo - Upute (vidi pod Linkovi - dolje).

7.    Prijave za program kratkoročne razmjene počinju 1.11. i traju do 1.12. Nakon navedenog termina, Odbor formira rang listu kandidata na temelju propisanih bodova. Način bodovanja je objašnjen pod naslovom "Distribucija bodova“. Ukoliko do navedenog roka broj prijavljenih kandidata bude manji od broja ponuđenih mjesta, uzet će se u obzir i prijave nakon 1.12. kao naknadne prijave. Naknadne odnosno zakašnjele prijave će u trenutku objavljivanja na rang listi zauzeti zadnje mjesto.

8.    Nakon što administrator Rotary Distrikta 1913 (u daljnjem tekstu Administrator) objavi poziv kandidatima za novi kamp, Youth Exchange Officer kluba mora u roku od 48 sati od poziva unijeti prijavu svojeg kandidata putem stranice http://www.rotary.hr/exchange.

o    Kandidat mora zadovoljavati dobne i neke druge kriterije koje postavljaju organizatori kampa.

o    Kandidat se može prijaviti samo na jedan kamp, tek ukoliko dobije negativan odgovor iz kampa za koji se prijavio, kandidat se ima pravo prijaviti na slijedeći kamp.

o    U slučaju da se ne prijavi dovoljan broj kandidata, Administrator će produžiti rok prijave za nepopunjena mjesta.

9.    Tako unešenu prijavu prima Odbor,  te od prijavljenih kandidata formira rang listu za odabrani kamp. Od svih prijavljenih kandidata za određeni kamp prednost ima kandidat koji je bolje rangiran na ukupnoj rang listi formiranoj 1.12. iste godine.

10. Neuredno, nepotpuno i nepravovremeno poslane prijave te rukom popunjeni formulari neće se uzimati u obzir i tretirati će se kao naknadno pristigle prijave!

11. Odbor proslijeđuje organizatorima kampa isključivo prijave koje su prošle ovdje opisanu proceduru

12. Kotizacija za kratkoročnu razmjenu za sezonu 2016 iznosi 800 kn. Kotizacija se uplaćuje na račun Rotary Distrikta 1913.

13. Osiguranje je vezano uz reguliranje pristojbe za kampove, te je obvezno za svaki kamp. Na kamp mogu ići samo oni kandidati uz čije ime piše "Osiguranje uplaćeno". Detaljna uputstva o načinu reguliranja ovog dijela dobiti ce YEO kluba koji predlaže kandidate za kamp.

14. Svi kandidati koji budu odabrani za program kratkoroćne razmjene dužni su u roku od 14 dana od povratka u RH napisati izvješće o svojim doživljajima i iskustvima (izmedu 5 i 10 rečenica) na kampu, te isti potkrijepiti sa nekolicinom slika koje opisuju samo putovanje i poslati na mail adresu step@rotary.hr. Ukoliko netko od odabranih učenika ne izvrši ovu dužnost neće imati mogućnost prijave na program kratkoročne razmjene nadolazeće godine.

15. Kandidat koji je u prošloj godini sudjelovao i bio prijevremeno vraćen zbog svoje krivnje s bilo kojeg od kratkoročnih kampova u organizaciji Rotary Internationala ili je u odnosu na njega dana loša, negativna ili nezadovoljavajuća ocjena, nema pravo ponovne prijave na sve programe razmjene mladih.

Distribucija bodova (MAX: 90 bodova)

·         Ide li kandidat prvi put na kamp? 15

·         Je li kandidat lani prijavljen, ali ne i primljen, na jedan od kampova? 10

·         Jesu li roditelji voljni primiti kandidate hrvatskih kampova? 10

·         Je li sponzorski Rotary klub sudjelovao u organizaciji programa za mlade? 15

·         Je li kandidat član Interact, Rotex ili Rotaract kluba? 10

·         Motivacijsko pismo: 0-30

 

O dugoročnoj razmjeni

U razmjeni što ju organiziraju Rotary klubovi širom svijeta sudjeluje posljednjih godina više od 8000 učenika i učenica. Razmjena se uvijek organizira tako da kandidata za razmjenu predloži i podrži jedan Rotary klub koji istovremeno mora biti voljan primiti i brinuti se za učenika ili učenicu iz inozemstva (klub-domaćin). Na razmjenu učenici odlaze krajem kolovoza te se vraćaju krajem lipnja ili početkom srpnja iduće godine.

Svi kandidati koji se prijave moraju biti dobri učenici (zato se uz prijavu mora dostaviti i prijepis ocjena!), besprijekorna vladanja, po mogućnosti s preporukom razrednika ili ravnatelja škole. Znanje jezika zemlje za koju se kandidat odlučio nije presudno, no svakako da je poželjno. Preporučamo da zbog uvođenja državne mature na razmjenu odlaze učenice i učenici koji završe I ili II razred srednje škole da bi na razmjeni pohađali drugi ili treći razred, vratili se u svoj razred, nostrificirali stranu svjedodžbu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, položili predmete razlike, državnu maturu i zajedno sa svojom generacijom završili školu i bez poteškoća se upisali na fakultet.

Svaki kandidat može rangirati dvije prema redoslijedu svog zanimanja iz popisa zemalja s kojima možemo ostvariti razmjenu. Vrlo je važno da kandidat prihvati i drugu zemlju u koje je voljan ići ukoliko nije moguće ostvariti razmjenu sa zemljom prvog izbora.

Prijavnica koju kandidat treba ispuniti nalazi se ovdje te ju treba odštampati i ispuniti. U svakom Rotary klubu imenovan je član kluba koji je odgovoran za razmjenu učenika (Youth Exchange Officer - YEO) s kojim kandidat mora stupiti u kontakt putem e-maila koji može pronaći ovdje.

YEO će obaviti razgovor s kandidatom te, ukoliko kandidat bude zadovoljio po svojim kvalitetama, potpisati u ime kluba kandidaturu i proslijediti ju Komisiji u Zagreb do kraja kalendarske godine.

Kandidati će potom biti pozvani u Zagreb na razgovor kojemu treba prisustvovati bar jedan od roditelja. Rotarijanska pravila za učenice i učenike u razmjeni su vrlo striktna, a izabrani učenici i učenice moraju se posebno pridržavati tzv. pravila 4 D koja označavaju sljedeće: NO DRINK, NO DRIVE, NO DRUGS, NO DATES.

Roditelji kandidata za nastavak školovanja u inozemstvu moraju biti svjesni da prihvaćaju učenicu/učenika u svom domu koja/koji u pravilu ne zna govoriti hrvatski ( ali će naučiti govoriti hrvatski tijekom prvih nekoliko mjeseci), da je/ga moraju poštivati i brinuti se o njoj/njemu kao o svom vlastitom djetetu, da ne smiju dovoditi u pitanje osobnost i izlagati je/ga bilo kakvim pritiscima, neprihvatljivim postupcima ili nekim drugim oblicima maltretiranja.

Učenica/ učenik koji dolazi na školovanje u Hrvatsku mora imati mogućnost učenja bez ometanja te osiguran odgovarajući prostor za svakodnevni normalan život.

Kandidati se prijavljuju klubovima na čijem teritoriju žive do 1. prosinca.

Prijave se vrše na način da zainteresirani kandidat kontaktira samo jedan klub iz svog grada. Ukoliko iz tog kluba dobije negativan odgovor, može kontaktirati i drugi po redu klub iz svog grada. Ukoliko i od drugog kluba dobije negativan odgovor može kontaktirati i treći i svaki idući klub ali uvijek mora primiti očitovanje prethodnog kluba. 

Kandidati koji istovremeno pošalju upit na nebrojeni broj klubova u svom gradu biti će automatski diskvalificirani iz ovog programa.

Budući da je klubovima za davanje odgovora na upit potrebno izvjesno vrijeme (1 - 2 tjedna) kandidatima se preporuča da prijave pravovremeno upute potencijalnim sponzorskim klubovima, kako bi do 1. prosinca imali jasno definiran dogovor sa sponzorskim Rotary klubom.

Niže priloženu prijavnicu je potrebno ispuniti i otisnuti. U svakom Rotary klubu imenovan je član kluba koji je odgovoran za razmjenu učenika (Youth Exchange Officer - YEO) s kojim kandidat mora stupiti u kontakt putem e-maila.

Gimnazija Pula - logotip
 
VREMENIK

Raspored pisanih provjera znanja - 1.polugodište šk.god. 2018./2019.

 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 852313
Ovaj tjedan: 967
Danas: 183
 
 > Za učenike  > Razmjene učenika  > Rotary Youth
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju