preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

Školska knjižnica

POVIJEST

U trenutku kada su knjižničari pulske gimnazije, prof. Nikola Vujačić i prof. Ivana Petrinić, započeli svoj pripravnički staž (školske godine 2012./2013.) knjižnica nije bila obnavljana više od 25 godina. Stoga je knjižničarima, već na samom početku profesionalnog rada, vizija bila zapuštenu školsku knjižnicu učiniti ugodnim prostorom za boravak i učenje.

Prije obnove prostora obavljena je revizija i otpis knjiga. Otpisano je više od dvije tisuće dotrajalih, oštećenih i, zbog zastarjelih podataka i informacija, u potpunosti neupotrebljivih knjiga. Od neizmjerne pomoći kod selekcije knjiga za otpis knjižničarima, tada pripravnicima, bila je voditeljica matične službe za školske knjižnice Liana Diković. Tek nakon revizije i otpisa moglo se započeti s preuređenjem prostora.

U školskoj godini 2013./2014. knjižnica gimnazije prošla je kroz kompletnu restauraciju prostora - rušenje zidova starog marendarija (koji je pretvoren u čitaonicu), pripremu zidova i ličenje te postavljanje laminata u novoj čitaonici i predvorju. Knjižničari su se - uz značajnu pomoć roditelja volontera, učenika, pojedinih nastavnika te domara - entuzijastično prihvatili preuređenja s ciljem približavanja standardima za rad školskih knjižnica koji naglašavaju nužnost ugodnog prostora za kvalitetan rad.

Nekad zapuštena knjižnica danas posjeduje uređeno i osvijetljeno predvorje (sa stolićem, foteljama i uređenim fondom starih knjiga u zatvorenoj vitrini), prostoriju za smještaj građe u slobodnom pristupu te dvije multifunkcionalne prostorije veličine 40-ak kvadrata koje se po potrebi mogu pretvarati iz čitaonica u mini-dvorane za prikazivanje filmova ili održavanje predavanja. U suradnji s učenicima knjižničari su reciklirali sva stara računala te na njima instalirali slobodan (i besplatan) GNU/Linux operativni sustav (za što su pohvaljeni s Instituta "Ruđer Bošković").

Cilj da ugodan prostor - u kombinaciji s informiranjem učenika (i nastavnika) o uslugama koje im školska knjižnica može pružiti - već kod učenika prvih razreda stvori naviku dolaženja, a ostale članove školske zajednice potakne na češće korištenje i suradnju s knjižničarima - uspješno se ostvaruje.

 

DJELATNOSTI I ZADAĆE SUVREMENE ŠKOLSKE KNJIŽNICE

            Tri su djelatnosti školske knjižnice: odgojno-obrazovna (70 posto), stručna knjižnična djelatnost (10 posto) te kulturna i javna djelatnost (20 posto), a zadaće su puno brojnije. Neke od zadaća školske knjižnice su:

 • promicanje i unapređivanje odgojno-obrazovnog rada
 • provođenje programa knjižnično-informacijskog obrazovanja
 • pristup svim izvorima znanja na tradicionalnim i novim medijima
 • stvaranje intelektualnih, materijalnih i drugih uvjeta za učenje
 • poticanje i promicanje čitanja
 • razvijanje svih vrsta pismenosti (informatičke, informacijske, čitateljske, medijske…)
 • pomoć učenicima s posebnim potrebama
 • rad s darovitim učenicima
 • rad s učenicima pripadnicima nacionalnih manjina
 • poticanje odgoja za demokraciju
 • razvijanje navike korištenja knjižnice kroz cijeli život
 • organiziranje aktivnosti koje potiču kulturnu i društvenu svijest i osjetljivost
 • suradnja s učenicima, nastavnicima, administracijom i roditeljima u postizanju zadaća škole.

DJELATNOSTI I ZADAĆE OSTVARUJU SE OVIM AKTIVNOSTIMA:

 1. MULTIMEDIJALNA ČITAONICA – u kojoj se, uz prethodni dogovor, može organizirati gledanje raznih videomaterijala knjižnice (uz razgovor prije i poslije filma) / nastavnici mogu rezervirati čitaonicu za potrebe predavanja uz videoprojekcije ili pak učenici za prezentiranje svojih PowerPoint radova
 2. DIGITALNI REPOZITORIJ - nagrađivani dokumentarci u školskoj knjižnici, e-knjige
 3. KATALOG - dostupnost naših knjiga možete provjeriti i bez dolaska u knjižnicu: pretražite naš online katalog
 4. NOVE KNJIGE - pogledajte popis novih knjiga u našoj knjižnici

Knjižnica nudi pristup internetu, u njoj je moguće koristiti računala za pisanje referata, samostalno pretraživanje knjižničnog kataloga, korištenje školske internetske stranice i e-mail webmail servisa (@skole.hr adrese).

Gimnazija Pula - logotip
 
VREMENIK

Raspored pisanih provjera znanja - 1.polugodište šk.god. 2018./2019.

 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 860447
Ovaj tjedan: 3072
Danas: 203
 
 > Školska knjižnica  > O knjižnici
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju