preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

Školska knjižnica Gimnazije Pula

photoMisija knjižnice pulske gimnazije - koja pohranjuje fond od oko šest tisuća knjiga, periodiku, časopise, elektroničku i AV građu - jest da bude mjesto u kojem se učenici rado druže i surađuju te aktivno uče u grupama i samostalno postajući kritičniji korisnici informacija.

Važni korisnici školske knjižnice su i nastavnici koji, u suradnji s knjižničarima, mogu obogatiti i unaprijediti svoj odgojno-obrazovni rad. Dokazano je da suradnja knjižničara i nastavnika utječe na postizanje više razine pismenosti, čitanja, učenja, rješavanja problema i savladavanja informacijskih i komunikacijskih vještina učenika.

Nositelji djelatnosti gimnazijske knjižnice su knjižničari Ivana Petrinić i Nikola Vujačić, a plan i program školskih knjižničara dio je plana i programa rada škole.

Detaljnje pročitajte na stranici o knjižnici.

Obavijesti

Perom u borbi za bolji svijet – književni susret "Kod Marula" drugu godinu u školskoj knjižnici

Autor: Ivana Petrinić, 28. 5. 2018. 09:04

U petak, 25. svibnja, u sklopu 7. književnog susreta "Kod Marula", gimnazijalci su imali prilike poslušati poeziju i prozu studenata zadarskog sveučilišta. Svoje aktivističke, vrlo hrabre i duhovite uratke čitali su Hrvoje Bazina (Split), Marta Džaja (Đakovo), Lara Mandli (Čakovec) i Vladimir Tomaš (Split). Hrvoje Bazina student je pete godine kroatistike, Marta Džaja studentica pete godine ruskog jezika i književnosti, Lara Mandli studira ruski i filozofiju, a Vladimir Tomaš na prvoj je godini hrvatskog jezika i književnosti - i svi su članovi udruge Ludens.

[više]

Obilježen svjetski Dan kulturne raznolikosti (22.5.)

Autor: Ivana Petrinić, 22. 5. 2018. 15:23

Kako bi učenici proširili spoznaje o vrijednosti kulturnih različitosti, u utorak, 22. svibnja, u knjižnici je prigodnim plakatom obilježen svjetski Dan kulturne raznolikosti. Kao izvor razmjene, inovativnosti i kreativnosti, kulturna raznolikost potrebna je svakoj ljudskoj vrsti kao što je bioraznolikost potrebna prirodi. Budući da sve kulture i civilizacije pridonose bogatstvu čovječanstva, kulturna raznolikost snaga je razvoja temeljenog na toleranciji, međusobnom poštivanju, razumijevanju i prihvaćanju, a ogleda se u mnoštvu jezika, religija, običaja, arhitektonskih stilova, kulinarskih specijaliteta ili obrazaca ponašanja u narodu.

[više]

Krešimir Krolo o utopijama i distopijama u suvremenom SF-u

Autor: Ivana Petrinić, 27. 3. 2018. 12:39

U ponedjeljak, 26. ožujka, doc. dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru u knjižnici je održao predavanje na temu „Utopije i distopije u suvremenom SF-u“. Razjasnio je učenicima trećih i četvrtih razreda pojmove utopija (društveno-politička idealizacija harmonije i potreba) i distopija (suprotnost utopije, društvena kontrola kao kod totalitarnih režima) na primjerima Orwellove „1984.“ i Huxleyjevog „Vrlog novog svijeta“. Suvremeni SF danas, istaknuo je, nerijetko je „podgrijavanje“ ili reboot postojećih koncepata (primjer star trek serijala) s nemogućnošću imaginacija „to boldly go…“ (hrabro naprijed). Sve je manje utopijskih ideja, a sve više distopijskih scenarija. Više pročitajte u nastavku..

[više]

U knjižnici obilježen Međunarodni dan žena

Autor: Ivana Petrinić, 6. 3. 2018. 13:28

Do prije sto godina žene u svijetu nisu imale gotovo nikakva zakonska prava. Oduvijek su se pokušavale boriti, ali tek početkom 20. stoljeća započinju organiziranu borbu za jednaka prava žena i muškaraca.

Međunarodni dan žena, najveći praznik žena – žena kao prezrenih na svijetu – uglavnom se predstavlja kao neki romantični praznik u kojem se „slave“ žene tako da im se poklanja cvijeće ili bombonijere. Zašto? Zato jer onima koji su na poziciji moći sve vezano uz žensku borbu – feminizam kao pojam i Osmi mart kao dan otpora izrabljivanju – ne odgovara. U knjižnici je predavanjima za maturante knjižničarke Ivane Petrinić i prigodnim plakatom obilježeno sjećanje na sve one koje su se borile za to da naše učenice danas imaju pravo na obrazovanje i da im žene budu nastavnice.

Više pročitajte u nastavku…

[više]

Hommage Predragu Luciću – Feral je mrtav, ali novinarstvo kakvo je Lucić stvarao i dalje živi

Autor: Ivana Petrinić, 25. 1. 2018. 11:10

U školskoj je knjižnici u povodu smrti jednog od najvažnijih novinara i pjesnika u posljednjih pola stoljeća u hrvatskom novinarstvu i novinarstvu zemalja bivše Jugoslavije, koji je preminuo 10. siječnja 2018., u petak 19. siječnja postavljen plakat putem kojeg se učenici i nastavnici škole mogu upoznati s radom čovjeka koji je, kako je to predsjednik HND-a Saša Leković istaknuo, uvijek bio samo svoj i cijeli je život odbijao biti dijelom čopora. Svijetlio je svojim raskošnim talentom, ali i dobrotom u vremenu preuskom i premračnom da čovjek poput njega ne bi dao najbolje od sebe.

Sve što danas možemo reći mladim novinarima, nastavio je Leković, je da čitaju njegove tekstove jer je to zlatni rudnik kakvoga u hrvatskom novinarstvu nema i da barem pokušamo poslušati taj glas solidarnosti, prije svega zbog nas samih, a onda i u čast tom velikom čovjeku da nađemo snagu koja nam nedostaje i ovo društvo napravimo malo boljim.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Dražen Majić održao četiri interaktivna predavanja u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Autor: Ivana Petrinić, 4. 12. 2017. 12:41

U petak, 1. prosinca, i ponedjeljak, 4. prosinca, u školskoj je knjižnici u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti Dražen Majić, urednik u informativnom programu Hrvatske televizije i autor nekoliko kratkih filmova vezanih uz temu ovisnosti, održao četiri interaktivna predavanja na temu ovisnosti. Nakon uvoda u temu učenici 4.b i 4.d razreda u petak su kroz kratki film „Tupilo“ upoznali zatvorenika koji je opisao kako je ušao u svijet droge te kako ga je taj put odveo u kriminal, a učenici 4.c i 4.g razreda u ponedjeljak su pogledali film „Lepoglava Express“, također snimljen u zatvoru, u kojem su svoja ovisnička iskustva ispričala tri zatvorenika. Kao bivši ovisnik o teškim drogama, uspješno rehabilitiran više od 20 godina, Majić je učenicima ispričao i svoja mučna iskustva. Pitanja nije nedostajalo te su učenici sami moderirali svaki od četiri održana blok sata otvarajući brojne teme vezane uz različite oblike ovisnosti i posljedica koje ovisnost za sobom nosi. Više pročitajte u nastavku…

[više]

Gdje je danas „djevojčica s kolodvora ZOO“? Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Petrinić, 24. 11. 2017. 10:45

Svake se godine, u razdoblju od 15. studenoga do 15. prosinca, obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. Iako je ove godine naglasak na promicanju nepijenja alkohola, stručna služba naše škole (pedagoginja, psihologinja, knjižničarka) različitim plakatima i gostujućim predavanjima ukazat će na ozbiljne rizične čimbenike za razvoj različitih bolesti koje su posljedica svih vrsta ovisnosti.

U knjižnici je u četvrtak, 23. studenoga, plakatom naglasak stavljen na posljedice ovisnosti o heroinu. O toj temi govori potresna knjiga „Mi djeca s kolodvora ZOO“, brutalno iskren roman o izgubljenim tinejdžerima zapadnog Berlina koji će učiniti sve za svakodnevan fiks. Ono što je Christiane otkrila novinarima šokiralo je njemačko društvo i brzo obišlo svijet…

 

[više]

Novo u knjižnici: „Nordijska mitologija“ Neila Gaimana

Autor: Ivana Petrinić, 22. 11. 2017. 10:45

Knjižnica naše gimnazije bogatija je za jednu vrijednu knjigu. Riječ je o „Nordijskoj mitologiji“ Neila Gaimana, prvom izdanju nove izdavačke kuće Mitopeja. Prva je to cjelovito ispripovijedana baština pretkršćanske Skandinavije. U davna vremena znanje o svijetu prenosilo se kroz mitove, kasnije su tu ulogu preuzele religije, a danas nam znanost objašnjava svijet. Međutim, kako je onda knjiga o mitologiji postala jedno od najomiljenijih proznih djela 2017. godine? Nordijska je mitologija, po Gaimanu, plod tradicije ljudi koji su malo pričali, a puno rekli. I to je onda bilo kozmički bitno, kad je o stvaranju i smaku svega riječ. Priče o bogovima i u izvornicima su ponekad duhovite, a kod Gaimana su urnebesno smiješne. Savršeno ju je na hrvatski jezik preveo Vladimir Cvetković Sever, a dizajnirala Hana Šneler. I svijetli u mraku 😊 Za našu knjižnicu nabavili smo ekskluzivnu kolekcionarsku verziju s kutijom.

Hvala svim novim vlasnicima starih otpisanih knjiga koji su nam omogućili da za naše korisnike nabavimo ovo novo vrijedno djelo.

[više]

Top 10 SF filmova distopijskog žanra #mladivoleknjiznicu

Autor: Ivana Petrinić, 16. 10. 2017. 10:00

U knjižnici je, u sklopu projekta „Mladi vole knjižnicu“, 16. listopada postavljen plakat „Top 10 SF filmova distopijskog žanra“. Budući da su mnogi učenici pogledali novi „Blade Runner 2049“, a nema predmeta u sklopu kojega mogu dobiti detaljnije informacije o tom i filmovima sličnog žanra, knjižničarka je putem plakata informirala učenike o najznačajnijim SF filmovima distopijskog podžanra, a upoznala ih je i s aktualnom serijom „Sluškinjina priča“, snimljenoj prema romanu kanadske književnice Margaret Atwood, kojoj je 15. listopada, na međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, uručena njemačka književna Nagrada za mir. Njezin distopijski roman „Sluškinjina priča“, objavljen 1985., danas je, s obzirom na događaje u svijetu, aktualniji nego ikad. A po romanu je snimljena i serija.

Iako je danas namjena filma uglavnom zabava, mnogi filmovi potiču kritičko razmišljanje o svijetu u kojem živimo. SF filmovima distopijskog podžanra nije cilj (samo) zabaviti publiku nego upozoriti u kojem pravcu, kao društvo, ne bismo trebali krenuti. Žele nas upozoriti da poduzmemo sve što možemo da nam budućnost ne bude crna. U distopijskim filmovima budućnost je mračna, a na vlasti su totalitarna društva.

Slijedi Top 10 distopijskih filmova – i jedna serija – koje vrijedi pogledati...

[više]

Usvajanje znakovnog jezika uz društvene igre

Autor: Ivana Petrinić, 9. 10. 2017. 10:18

I ove školske godine u knjižnici se svakoga ponedjeljka 1. sat održavaju radionice znakovnog jezika. Prošle su godine učenici učili riječ po riječ (brojeve, dane u tjednu, mjesece, boje, nastavne predmete i slično), a ove smo se godine dogovorili da znakovni bude u ležernijem tonu – da jezik učimo uz različite društvene igre te, kroz opuštenu komunikaciju, pokušamo usvojiti i sklapanje rečenica. Prošloga ponedjeljka, 2. listopada, krenuli smo s Monopolyjem, a ovoga ponedjeljka učili smo, družili se i od srca nasmijali uz igru „Pogodi tko sam“.

[više]

M.I.A. #mladivoleknjiznicu

Autor: Ivana Petrinić, 18. 9. 2017. 10:14

Politički angažirana glazbenica

U knjižnici je, u sklopu projekta „Mladi vole knjižnicu“, 18. rujna postavljen plakat o politički angažiranoj glazbenici M.I.A.-i – pod pravim imenom Mathangi Maya Arulpragasam. M.I.A. je rođena 1975. godine u izbjegličkoj obitelji sa Šri Lanke u vrijeme građanskog rata. Sukob u toj zemlji karakterizirale su brojne žrtve među civilima, masakri i etničko čišćenje. Maya je s obitelji uspjela izbjeći u London...

[više]

Mladi vole knjižnicu (#mladivoleknjiznicu)

Autor: Ivana Petrinić, 11. 9. 2017. 10:54

Projekt školske knjižnice Gimnazije

Početkom školske godine 2017./2018. osmišljen je i započet novi projekt kojemu je cilj privući učenike u knjižnicu informacijama o njima dragim književnim, filmskim i glazbenim sadržajima s kojima se susreću u slobodno vrijeme. Ponuditi im, dakle, ono što vole, ono što im je poznato, ono s čime se mogu poistovijetiti – te odatle krenuti s edukacijom.

Inspiraciju za projekt knjižničarka je pronašla kod Carol Kuhlthau, jedne od vodećih svjetskih stručnjakinja na području školskog knjižničarstva, koja ističe da je važno da učenici u knjižnici – osim brojnih izvora informacija i znanja vezanih uz nastavne predmete – ugledaju i ono što im je poznato iz života izvan škole

[više]

Školska knjižnica otvara vrata korisnicima u ponedjeljak, 11. rujna

Autor: Ivana Petrinić, 5. 9. 2017. 08:42

Zbog održavanja jesenskog roka državne mature školska knjižnica bit će zatvorena za korisnike do 11. rujna. Sve upite vezane uz knjige i učenje, pomoći za pisanje referata i pretraživanje literature možete slati na e-mail adresu knjiznica@gimnazija-pula.skole.hr, a više informacija o uslugama te prošlim i predstojećim aktivnostima možete pronaći na internetskim stranicama školske knjižnice. Vidimo se uskoro!

 

[više]

Učenici 1.g razreda posjetili Udrugu gluhih i nagluhih osoba te položili ispit iz hrvatskog znakovnog jezika

Autor: Ivana Petrinić, 29. 5. 2017. 19:15

U ponedjeljak, 29. svibnja, 13 učenika 1.g razreda, u pratnji ravnateljice Branke Antunović-Piton, knjižničarke Ivane Petrinić i prevoditeljice Tatjane Vodnik, posjetilo je Udrugu gluhih i nagluhih osoba, gdje su uspješno položili ispit iz hrvatskog znakovnog jezika.

Antonio Žgomba, učenik 1.g razreda, ne čuje od rođenja. Kako je prilikom integracije gluhog učenika u početku često problem komunikacija, a posebnu pažnju treba posvetiti socijalizaciji, tijekom protekle godine u školskoj je knjižnici svakog ponedjeljka organizirano dobrovoljno druženje zainteresiranih učenika 1.g razreda s Antonijem. Čujući učenici ovladali su osnovama znakovnog jezika te se upoznali s kulturom Gluhih, koja se razlikuje od kulture i jezika čujućih, međutim ima i mnoge zajedničke dodirne točke.

Najvažnije od svega - učenici su se imali prilike bolje upoznati s Antonijem, kao i on s njima, te uvidjeti da dijele slične hobije i interese. Budući da u sportu ne postoje prepreke koje bi ograničavale gluhe osobe, Antonio je, među ostalim, podijelio s prijateljima iz razreda svoju strast prema plivanju, sportu koji trenira od svoje 7. godine i u kojem je jako uspješan. Svakoga jutra Antonio ustaje dva sata prije početka nastave kako bi odradio jutarnji trening, a trenira i poslijepodne. Uz sve to, uspijeva odraditi i sve nastavne obaveze kao i njegovi prijatelji iz razreda. Upravo se, zajedno sa sestrom Natali, maturanticom naše škole, intenzivno priprema za olimpijadu, koja će se od 18. do 30. srpnja održavati u Turskoj. Želimo im puno sreće!

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Šesti književni susret „Kod Marula“ prvi put u gimnazijskoj knjižnici

Autor: Ivana Petrinić, 20. 5. 2017. 14:56

U petak, 19. svibnja, u sklopu 6. izdanja programa „Kod Marula“ suvremenom urbanom poezijom zarazili su nas slavonski pisci – Franjo Nagulov, Livija Reškovac, Marina Tomić i Ivan Zrinušić. Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika već šestu godinu zaredom priređuje književni susret mladih pisaca „Kod Marula“, a ove je godine čast da ih ugosti imala i naša gimnazija.

Učenici drugih i trećih razreda, koji su prisustvovali susretu, imali su prilike u knjižnici svoje škole čuti da poezija nije, kako je istaknula Livija, „samo dosadna rima“. Franjo, Livija, Marina i Ivan pročitali su svoje novije i starije moćne literarne uratke, a porazgovarali smo i o čitanju i svijetu knjiga izvan lektirnih naslova.

Ivan je naglasio da smo u poeziji apsolutno slobodni izraziti što želimo na način na koji to želimo. Učenike je informirao i o kultnoj nezavisnoj izdavačkoj kući Slušaj najglasnije! čiji je osnivač Zdenko Franjić prepoznao talente mnogih danas poznatih glazbenika i objavio im prve albume, a odnedavno pomaže i talentiranim književnicima.

Susret u knjižnici naše škole organizirao je Boris Domagoj Biletić, dopredsjednik DHK-a u Zagrebu i glavni urednik časopisa Nova Istra, inače i bivši učenik naše škole, u suradnji s Gimnazijom Pula.

Više pročitajte u nastavku…

[više]

Maturantice volontirale na 7. festivalu bibliobusa

Autor: Ivana Petrinić, 12. 5. 2017. 16:39

U petak, 12. svibnja, maturantice 4.f Petra Patafta, Lara Markuš i Katja Pantelić te Tamara Orihovac iz 4.e razreda u pratnji knjižničarke Ivane Petrinić sudjelovale su kao volonterke na ovogodišnjem 7. festivalu bibliobusa. Nakon otvorenja festivala u deset sati pokretne knjižnice iz Maribora, Novog Mesta, Pečuha, Križevaca, Rijeke i Zagreba prodefilirale su kratko gradom, a zatim su knjižničarsku palicu preuzele učenice.

Tjedan prije volontiranja maturantice su prisustvovale kratkoj edukaciji kako bi posjetitelje mogle upoznati s čarobnim svijetom putujućih knjižnica. Posjetitelji su imali prilike vidjeti što sve prenosi suvremeni bibliobus te kakve usluge pruža ljudima iz udaljenih naselja ili dijelova grada. Najopremljenija pokretna knjižnica festivala bio je bibliobus iz Pečuha – opremljen je projektorom i platnom, četiri računala, laptopom za korisnike, udobnim kaučem i stolcima te, dakako, knjigama.

Više pročitajte u nastavku…

[više]

Novo radno vrijeme knjižnice

Autor: Ivana Petrinić, 10. 5. 2017. 11:26

Školska knjižnica privremeno će raditi svakog radnog dana od 9 do 15 sati. U petak, 12. svibnja, knjižnica će iznimno biti zatvorena zbog festivala bibliobusa. Svi zainteresirani učenici i nastavnici pozivaju se da dođu na pulsku Karolinu u 10 sati na otvorenje festivala ili kasnije tijekom dana na razgledavanje modernih, bogato opremljenih bibliobusa, kroz koje će ih provesti naše maturantice volonterke.

Pokretne knjižnice (bibliobusi) promiču jednakopravnost u pružanju knjižničnih usluga svim stanovnicima određenog područja kako bi i građani iz udaljenih naselja imali jednako pravo na pristup informacijama i izvorima znanja, kao i oni koji žive u blizini gradskih knjižnica i njihovih ogranaka. Cilj festivala je stoga poticati razvoj postojećih bibliobusa i osnivanje novih u županijama koje ih nemaju. Pridružite nam se u kampanji pokretanja bibliobusne službe u Istarskoj županiji!

[više]

Od povijesti rudarenja do ideje podzemnoga grada i večere 150 metara ispod zemlje u 45 zanimljivih minuta

Autor: Ivana Petrinić, 31. 3. 2017. 17:50

U petak, 31. ožujka, u školskoj je knjižnici doc. dr. sc. Andrea Matošević sa Sveučilišta u Puli održao živopisno predavanje o kulturi rudara, podzemnih radnika istarskih ugljenokopa, kroz 20. stoljeće. Iznio je jezgrovit i zanimljiv pregled povijesti rudarenja i profesionalne uronjenosti Labinštine u kovu od početka 20. stoljeća pa sve do današnjih dana i ideje Labin Art Expressa o podzemnom gradu - zamislite da večerate 150 metara ispod zemlje ili da ronite kroz potopljene dijelove rudnika?

Prof. Matošević na samom početku predavanja ispričao je priču o kovaricama – preteči javnog prijevoza u Istri. Kovarice su prevozile rudare do rudnika, a usput bi pokupili i pokojeg đaka. Međutim, mnogi su rudari do rudnika dnevno pješačili i više desetaka kilometara, a sam dolazak na posao nije bio i kraj pješačenja – rudnik je dubok i dugačak… A u rudniku različite opasnosti.

Više o pročitajte u nastavku…

[više]

Učenice posjetile izložbu "Puzajući armagedon - Diktatura ljubavi"

Autor: Ivana Petrinić, 2. 3. 2017. 12:59

U petak, 24. veljače, učenice polaznice fakultativne nastave Medijska kultura u pratnji prof. Ivane Petrinić posjetile su Muzej suvremene umjetnosti Istre u kojem je prije mjesec dana otvorena izložba istarskog multimedijalnog umjetnika Tomislava Brajnovića. Kroz ovu vrlo zanimljivu, vizualno atraktivnu i konceptualno bogatu izložbu provela nas je muzejska pedagoginja Iva Gašparić. Na učenicima blizak način približila im je aktualnost izložbe polazeći od njenog naziva: „Puzajući armagedon – Diktatura ljubavi“.

Brajnovićev umjetnički rad ima izraziti politički aspekt, no ne u službi bilo koje političke snage ili ideologije. Prema Brajnovićevu mišljenju, „povijesne nakupine su teret, društva vuku za sobom ostatke povijesnih ideja i politika koje su temelj razdora i budućih sukoba“. Izložba „Puzajući Armegedon“ donosi pregled radova nastalih od kraja 90-ih do danas. Umjetnik nastoji odraziti relativno kratku, previranjima zasićenu povijest novog milenija u kojoj se poput tempiranih bombi ponovno vraćaju totalitarni elementi prošlog stoljeća.

Autor ističe da je jedina (ne)moguća revolucija revolucija svijesti. „Svijest čovjeka danas se ne razlikuje puno od one prije ili nakon francuske i oktobarske revolucije. Tu se stvari ne mijenjaju, napredak je samo u HD prijenosu revolucije koja ne prestaje“, ističe Brajnović.

Izložba je otvorena još danas do 19 sati.

 

[više]

Izložba natpisa pisanih na glagoljici u školskoj knjižnici

Autor: Ivana Petrinić, 23. 2. 2017. 13:00

Učenici 2.e i 2.g razreda, pod mentorstvom prof. Nataše Tončić, izradili su glagoljaške natpise u glini. Izložbu njihovih kreativnih i inspirativnih radova pod nazivom „Ostavimo trag“ možete razgledati u školskoj knjižnici.

Glagoljica je, uz ćirilicu, jedno od dvaju slavenskih pisama. Nastala je početkom 9. stoljeća, a koristila se sve do 19. stoljeća, kada ju zamjenjuje latinica. U početku je bila obla, a zatim postaje uglata. Ovo staroslavensko pismo imalo je i brojevnu vrijednost – prvih devet slova bila su jedinice, sljedećih devet desetice, daljnjih devet stotice pa tisućice. Glagoljicom su pisane crkvene knjige, gradski statuti i zakoni, prvim su staroslavenskim pismom klesani natpisi na kamenim pločama, urezivane poruke na raspela, zvona i oslikavani zidovi crkava. Izložbu „Ostavimo trag“ u knjižnici možete razgledati do kraja ožujka.

Više pročitajte u nastavku…

[više]

Krešimir Krolo upoznao učenike s gamerskom kulturom i razbio mnoge predrasude vezane uz igrače videoigara

Autor: Ivana Petrinić, 15. 2. 2017. 11:17

U utorak, 14. veljače, doc. dr. sc. Krešimir Krolo u školskoj je knjižnici održao predavanje o igračima videoigara razbivši brojne predrasude koje se uz njih vežu. Tridesetak učenika svih generacija naše škole – od kojih su neki strastveni igrači, a drugi, uglavnom djevojke, poželjeli su saznati nešto više o tom mediju – upoznalo se s gamerskom kulturom iz kuta mladog sociologa i strastvenog igrača. Učenici su, među ostalim, doznali tko su gameri u Hrvatskoj, koliko su stari i čime se još pored igranja bave?

Videoigre su često stigmatizirane kao bezvrijedni proizvodi koji od svojih konzumenata stvaraju asocijalne ovisnike. Docent Krolo pričao je o moralnoj panici koja se stvara oko tog medija, a predrasude je uklonio potkrijepivši ih rezultatima sociološkog istraživanja. Pokazalo se, naime, da videoigre najčešće igraju upravo zaposleni obrazovani ljudi ili oni koji su u obrazovnom procesu – studenti.

Istraživanje je pokazalo i da nije riječ ni o samačkoj aktivnosti, odnosno da gameri vole društvo i interakciju s ljudima te da su videoigre upravo jedna od ključnih poveznica vršnjačke kulture, a kroz igranje dogodile su se i neke lijepe ljubavne priče. Igrajući videoigre gameri razvijaju bolje razumijevanje tehnologije, uče jezik, ali i različite oblike pismenosti suvremenog doba.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Provedite zimu uz dobru knjigu – novo u školskoj knjižnici

Autor: Ivana Petrinić, 19. 12. 2016. 13:44

U knjižnicu je stiglo jedanaest novih naslova koji će vas ugrijati u hladne zimske dane, katapultirati u neke nove svjetove, inspirirati ili „samo“ nasmijati do suza. Provedite zimske praznike uz osvježavajuće kolumne Tene Štivičić, zarazite se humorom i inteligencijom Lucije Etxebarrije, nasmijte se uz Kishona, upoznajte Pulu 70-ih u romanu Nataše Skazlić, unesite jasnoću u ljubavnu zbrku uz pomoć sjajnih savjeta Zorana Milivojevića ili pak uronite u svevremenskog Čehova.

Više o svakom pojedinom naslovu, kako biste lakše odabrali onaj uz koji ćete se ušuškati pod dekicom, možete pročitati u nastavku…

[više]

Neposrednošću i susretljivošću Davor Mandić pokrenuo lavinu pitanja zaintrigiravši učenike za čitanje i knjigu

Autor: Ivana Petrinić, 3. 12. 2016. 11:45

„U četvrtom srednje uzeo sam u ruke Camusa koji mi je dao odgovor na sva pitanja – od tada do danas nisam prestao s čitanjem“, ispričao je, među ostalim, u knjižnici okupljenim učenicima i nastavnicima pisac i novinar Davor Mandić. Petak, 2. listopada, ostat će zapamćen kao susret tijekom kojeg učenici nisu prestajali s pitanjima na koja je autor spremno odgovarao. Opušteno i ležerno, kao da to već godinama radi, razgovor s Davorom moderirala je prof. Iva Petrović-Poljak.

U gotovo dva sata gostovanja u našoj školi Mandić je pročitao dva ulomka iz svog novog romana „Đavolja simfonija“ te otvorio brojne teme koje su zaintrigirale učenike. Razgovaralo se o ratu, izbjeglicama, prognanicima, Vukovaru, ali i o ljubavi, knjigama, inspiraciji. Učenike je zanimalo kako autor stvara svoja djela – zapisuje li često, piše li danju ili noću, čita li svoje knjige jednom kad ih pusti „u život“.

Više pročitajte u nastavku…

[više]

Dojmovi s Weekend Media Festivala održanog u Rovinju

Autor: Ivana Petrinić, 27. 9. 2016. 13:37

Ideja, strast, vjerodostojnost, timski rad, suradnja i povjerenje temeljne su poruke koje su obilježile 9. Weekend Media Festival održan od 22. do 25. rujna u Rovinju. Festivalu su - s ciljem oplemenjivanja fakultativne nastave Medijske kulture i slobodne aktivnosti Školskog lista/novinarske grupe - prisustvovale profesorice Iva Petrović-Poljak i Ivana Petrinić.

U dva dana više od četiri tisuće sudionika imalo je priliku sudjelovati na više od pedeset predavanja, panela i radionica. Nužnost suradnje i timskog rada posebno je istaknuta na panelu "Obrazovanje i budućnost" na kojem su o potrebama društva 21. stoljeća govorili Boris Jokić, Korado Korlević, Predrag Grubić i Josip Tica.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Otvoreni prvi Dani antike u pulskoj gimnaziji

Autor: Ivana Petrinić, 8. 6. 2016. 14:37

U povodu 15. festivala Dani antike, koji počinje u četvrtak, 9. lipnja, i gimnazijalci su odlučili proslaviti antičko doba u svojoj školi. U srijedu, 8. lipnja, prigodnom predstavom u školskoj knjižnici otvorena je izložba o antičkoj Puli koja se može razgledati do kraja srpnja.

Program je započeo glazbom. Gosti Miroslav Dimitrievski i Srećko Savretić, sjajnim izvedbama na jimbayu i violini, približili su publici stari rimski ritam. Potom su nas, uprizorivši legendu o nastanku pulskog amfiteatra, učenici odveli u svijet mitskih bića. Učenice Nika Družeta i Valentina Bokan čitale su distih iz zbirke pjesama „Carmina“ antičkog klasika Gaja Valerija Katula, a zatim su uzvanici pozvani na razgledavanje izložbe te rimsku gozbu uz suho i svježe voće.

Ovom malom svečanošću željelo se oživjeti bogatu povijest Pule te općenito oživjeti povijest i učiti o zanimljivostima grada istraživanjem, terenskim i grupnim radom budući da aktivno učenje potiče učenike da se dublje povežu s gradivom. Gimnazijalci su upravo poput moćnih Rimljana marljivo radili te predstavili rimsku Pulu u njihovim očima.

Ovo su prvi Dani antike u Gimnaziji, a cjelokupni je projekt osmislila i vodila pripravnica Jelena Pavić.

Više možete pročitati u nastavku…

[više]

Učenici posjetili izložbu Pauline Jazvić u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

Autor: Ivana Petrinić, 3. 6. 2016. 12:38

U petak, 3. lipnja, učenici 1.a razreda, u pratnji prof. Ivane Petrinić, te učenici 2.b razreda, u pratnji stažistice Jelene Pavić, posjetili su Muzej suvremene umjetnosti Istre. Prije upoznavanja s radovima umjetnice Pauline Jazvić, kustosica Iva Gašparić održala im je predavanje o povijesti zgrade u kojoj se danas nalazi muzej. Predavanje uz projekciju starih fotografija iz vremena Austro-Ugarske zaokupilo je pažnju učenika koji su saznali vrijedne podatke o povijesti zgrade, ali i povijesti grada Pule.

Neposredno prije razgledavanja radova akademske umjetnice i modne dizajnerice Pauline Jazvić učenici su se upoznali s pojmovima poput feminizma i pop-arta. Sublimirajući svoja dva zanimanja umjetnica je stvorila prepoznatljiv autorski govor kritizirajući društvo na šarmantan i duhovit način. Pitanja učenika „kada ćemo opet doći“ potvrđuju da je Muzej sjajno mjesto na kojem se mogu upoznavati sa suvremenom umjetnošću te stvarati naviku posjećivanja kulturnih događaja.

[više]

Gimnazijalci posjetili izložbu Julija Knifera

Autor: Jelena Pavić, 7. 5. 2016. 12:53

U petak, 6. svibnja 2016., u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti Istre i knjižničarke Ivane Petrinić organiziran je odlazak na izložbu jednog od najznačajnijih hrvatskih i svjetskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, Julija Knifera. Učenike 4.d razreda vodila je stažistica Jelena Pavić, a s dijelom umjetnikovih radova upoznala ih je kustosica Muzeja Iva Gašparić.

Izložba obuhvaća slike velikih formata rađenih tehnikom akrila na platnu, crteže grafitnom olovkom na papiru i videozapise o Kniferu. Osnovni i prepoznatljiv motiv Kniferove umjetnosti od šezdesetih godina prošlog stoljeća je meandar. U vrijeme u koje je nastajala, Kniferova umjetnost nije nailazila na razumijevanje ondašnje sredine. Nakon što ozbiljan interes za njegove radove počinje pokazivati francuska kritika i publika Knifer napušta Hrvatsku te odlazi u Pariz, gdje stvara do svoje smrti.

[više]

U školskoj knjižnici simbolički obilježena 400. obljetnica Shakespeareove smrti

Autor: Ivana Petrinić, 3. 5. 2016. 17:03

U ponedjeljak, 2. svibnja, u suradnji prof. Nataše Tončić i Ivane Petrinić u školskoj je knjižnici obilježena 400. obljetnica smrti slavnog engleskog književnika Williama Shakespearea. Kratko izvješće, koje prenosimo u cijelosti, napisala je učenica Ana Antolović:

"Dana 2. 5. u školskoj knjižnici na inicijativu naše knjižničarke održali smo kratko obilježavanje povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. U obilježavanju su sudjelovali 2.a i 2.d sa svojom profesoricom Natašom Tončić. U izložbu ih je uvela profesorica Saša Trbović, a učenik iz 2.d nam je ukratko predstavio značajnije dijelove Shakespeareova života. Interpretacijom Hamletova monologa te jedne Shakespeareove pjesme dvije učenice 2.a i 2.d učinile su susret dinamičnijim. Naposljetku, učenici su se zabavili slažući riječi u poznate izreke iz djela Williama Shakespearea."

Budući da je, osim Shakespeareove, 2016. i obljetnica 400. godine smrti Miguela Cervantesa, sjećanje na dvojicu značajnih književnika nastavlja se u Gradskoj knjižnici i čitaonici u utorak, 17. svibnja, kada će se učenici 2.d razreda okušati u interaktivnom kvizu "Koliko poznaješ Shakespearea i Cervantesa".

[više]

Edukativno-interaktivni kviz „Koliko poznaješ Shakespearea i Cervantesa“ oduševio učenike

Autor: Ivana Petrinić, 22. 4. 2016. 14:47

Dana 22. travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici održan je edukativno-interaktivni kviz koji su, u povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela Cervantesa, osmislile Andrea Trapan i Iva Lanča Joldić. Sudjelovalo je pet učenika trećih razreda Gimnazije te pet učenika drugih razreda Strukovne škole u pratnji školskih knjižničara.

Nakon što su odabrali ime svoje grupe – gimnazijalci su se nazvali Vjetrenjače, a strukovnjaci Hamlet – kviz je započeo slaganjem Shakespeareovih i Cervantesovih citata. Bodovali su se točan smisao i točan redoslijed. Zatim su natjecatelji odgovarali na zanimljiva pitanja vezana uz život i djela spomenute dvojice književnika suvremenika. Nakon svakog odgovora kartice s detaljnijim pojašnjenjima lijepili su na hamer te tako stvarali svoju malu izložbu koju će moći predstaviti svom razredu. Na samom kraju pantomimom su objašnjavali zadane pojmove i taj je dio izazvao najviše smijeha. Strukovna je škola za tri boda odnijela pobjedu, a svi su sudionici nagrađeni vrijednim knjigama (fotografiju možete uvećati klikom na nju). Lijepim znakom pažnje kojim će obogatiti svoje knjižnice nagrađene su i školske knjižničarke.

Ovaj zanimljiv, dinamičan i poučan kviz u Gradskoj će se knjižnici održati još jednom tijekom ove školske godine te molimo zainteresirane učenike da se jave na e-mail adresu ivana.petrinic@skole.hr.

[više]

U Zadru održana 28. Proljetna škola školskih knjižničara

Autor: Ivana Petrinić, 10. 4. 2016. 12:06

Školski će knjižničari u svojim budućim programima rada imati veliku ulogu u kurikulumima međupredmetnih tema Učiti kako učiti i Uporaba IKT-a u nastavi te u kurikulumu hrvatskog jezika, zaključak je 28. Proljetne škole školskih knjižničara RH koja se od 7. do 9. travnja 2016. održavala u Zadru.

Na konferenciji pod nazivom „Primjena strategija učenja i upravljanja informacijama u školskom knjižničarstvu“ prezentirana su, među ostalim, tri kurikuluma u koje je uneseno školsko knjižničarstvo. O ulozi knjižničara u prijedlogu kurikuluma hrvatskoga jezika govorila je Nataša Sajko, članica radne skupine za hrvatski jezik, koja dugi niz godina u ostvarivanju ciljeva svojih programa rada surađuje sa školskim knjižničarima. O kurikulumima Učiti kako učiti i Uporaba IKT-a u nastavi govorile su Jasna Milički i Draženka Stančić, najavivši intenzivne edukacije koje će se održavati u sklopu županijskih stručnih vijeća školskih knjižničara.

Najavljena je i izrada dugo očekivanoga posebnog kurikuluma školskih knjižnica – i to od prvog do petog odgojno-obrazovnog ciklusa. Osim što će kurikulum pomoći knjižničarima da ne lutaju osmišljavajući svoje planove i programe rada budući da će jasno pisati što moraju naučiti učenike po pojedinom odgojno-obrazovnom ciklusu, svakako će i razbiti stereotipe i predrasude o knjižničarima kao osobama koje se bave isključivo posudbom knjiga.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Hommage Davidu Bowieju

Autor: Ivana Petrinić, 24. 2. 2016. 17:05

David BovieU školskoj je knjižnici u povodu smrti istaknutoga britanskoga rock glazbenika, skladatelja, producenta i glumca Davida Bowieja, koji je preminuo 10. siječnja 2016. godine, postavljena izložba putem koje se učenici i nastavnici mogu upoznati s radom ovog fascinantnog čovjeka. Bowie, rođen u Londonu 1947. godine kao David Robert Jones, bio je poznat po vječnom mijenjanju glazbenog stila i imidža. U povijest glazbe upisao se kao čovjek s tisuću lica, umjetničkih imena i glazbenih stilova - od glam rocka, soula i plesnog popa do elektronske glazbe. Punih pet desetljeća bio je glazbeno aktivan, a pojavljivao se i na filmu kao vrlo uspješan glumac, režiser i vizualni umjetnik. Posljednji album "Blackstar" objavio je na svoj 69. rođendan.

[više]

Izložba „Ilijada i Odiseja“

Autor: Ivana Petrinić, 24. 2. 2016. 17:04

Trojanski konjU suradnji s prof. Ivom Petrović Poljak u knjižnici je postavljena izložba „Ilijada i Odiseja“. Učenici 1. razreda na iznimno zanimljivim i kreativnim plakatima istaknuli su sve važne podatke, glavne teme i likove slavnih Homerovih epova.

Homer je bio legendarni grčki pjesnik za kojeg se ne zna točno kada je živio, pretpostavlja se negdje u 7. ili 8. st. prije nove ere. Smatra se da je Homer bio slijep, no uzevši u obzir njegovo živopisno opisivanje, to je malo vjerojatno. Više o Homeru i njegovim epovima možete saznati na izložbi u knjižnici koja će biti postavljena do 1. ožujka 2016. godine.

[više]

Izložba u povodu 60. godišnjice smrti Tina Ujevića

Autor: Ivana Petrinić, 24. 2. 2016. 17:03

Pulska je gimnazija izložbom u knjižnici te prigodnim programom koji je osmislio prof. Filip Zoričić obilježila 60. godišnjicu smrti poznatog hrvatskog književnika Tina Ujevića. Njegovo puno ime bilo je Augustin Tin Ujević. Prva tri razreda osnovne škole naš slavni pjesnik polazio je u Imotskom, potom se seli u Makarsku gdje završava osnovnoškolsko obrazovanje, a zatim u Splitu upisuje klasičnu gimnaziju. Između dva rata boemski živi u Beogradu, Sarajevu, Splitu, Mostaru, da bi se uoči Drugog svjetskog rata skrasio u Zagrebu, gdje ostaje do smrti 1955. godine.

Izložbu o Tinu, uz pomoć knjižničara mentora, priredile su učenice 2.d razreda - Brigita Cukon, Lucia Nikolić i Katarina Vlahović.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Vremenik
 
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
INFO

Radno vrijeme:

  • ponedjeljak i petak (od 8 do 15 sati), utorak, srijeda i četvrtak (od 8 do 17 sati)

Kontakt:

Školski knjižničari:

Tel.: 052/212-144 (centrala), interni broj: 17.

 

 
PITAJTE KNJIŽNIČARA

Dragi učenici,

ako vas zanima pretraživanje literature prema određenoj temi za potrebe nastave, pisanje referata, osmišljavanje plakata i ostalih školskih zadataka, postavite nam upit i pošaljite e-mailom.

Usluga Pitajte knjižničara nova je usluga vaše knjižnice kojom želimo omogućiti komunikaciju korisnika i knjižničara u rješavanju informacijskih upita s ciljem još bolje knjižnične podrške odgoju i obrazovanju učenika naše škole.

Usluga je dostupna 24 sata na dan tijekom nastavne godine, a odgovor se elektroničkom poštom šalje u što je moguće kraćem roku.

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 793047
Ovaj tjedan: 310
Danas: 16
 
 > Školska knjižnica
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju