preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

Zavičajna nastava

"Srednjovjekovna Istra" je prijavljeni projekt s kojim Gimnazija Pula sudjeluje u širem projektu "Institucionalizacija zavičajne nastave Istarske županije" od rujna 2016. do travnja 2017. godine.

Cilj našeg projekta je oživjeti i vrednovati istarsko srednjovjekovno nasljeđe, s posebnim obzirom na Pulu i južnu Istru.

Kroz interdisciplinarnu i istraživačku nastavu razvijamo zanimanje za zavičajnu kulturnu baštinu i njegujemo senzibilitet za njezino očuvanje.

Pritom ćemo nastojati argumentirano raspraviti doprinos srednjovjekovlja u konstrukciji suvremenog identiteta kako bismo u konačnici bolje razumjeli suvremeni svijet te kritički prosuđivali zbilju.

Na internetskoj stranici Zavičajne nastave objavljivat ćemo dokumente razvijene i prikupljene tijekom ostvarivanja zavičajne nastave, kao i obavijesti vezane uz naš projekt.

Noseću ulogu u realizaciji ciljeva ima predmet povijest, a koordinator projekta je nastavnik Alen Tafra.

 

Obavijesti

Festival zavičajnosti, Pazin 12. svibnja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 17. 5. 2017. 18:45

U petak 12. svibnja projekt Gimnazije Pula "Srednjovjekovna Istra" uspješno je predstavljen na Festivalu zavičajnosti u Pazinu. Ostali sudionici i posjetitelji nisu propustili uočiti međupredmetnost i multidimenzionalnost projekta, kao i poseban naglasak na raznim radionicama i scenskim događanjima. Jedinstvenost našeg projekta ogleda se i u njegovu smještaju u širi pojam istarske zavičajnosti, za razliku od lokalne tematike ostalih projekata na ovogodišnjem festivalu.

Projekt su pred ostalim sudionicima kratko predstavile Ana Rokvić (2.d) i Iva Pliško (2.d), a zajedno s njima naš štand i pano pomogle su urediti i Ivana Kopričanec (2.d) i Stella Bilić (2.f). Kako je to izgledalo možete pogledati na priloženim fotografijama.

Konačno, zahvaljujem svim sudionicima i zaključujem ovogodišnji projekt "Srednjovjekovna Istra"!

 

 

[više]

Video: scenska igra "Život" (Dani srednjeg vijeka)

Autor: Alen Tafra, 13. 5. 2017. 15:12

Predstavljamo cjelovitu snimku scenske igre "Život" (režija prof. Meri Šimunov) izvedene 12. travnja, tijekom završne priredbe Dana srednjeg vijeka u Gimnaziji Pula.

I za ovu snimku zahvaljujemo prof. Tamari Slacki.

[više]

Video: koncert 12. travnja (Dani srednjeg vijeka)

Autor: Alen Tafra, 13. 5. 2017. 15:01

Predstavljamo snimku koncerta održanog u sportskoj dvorani škole 12. travnja, krajem trodnevne manifestacije "Dani srednjeg vijeka u Gimnaziji Pula". 

Riječ je prvo o pjesmi Scarborough Fair u izvedbi Korane Kuzmić, Mie Petrinčić i Sare Žulj, te o dijelu koncerta pulskog ansambla za ranu glazbu Trobadorz.

Zahvaljujemo prof. Tamari Slacki na ovoj snimci.

[više]

Radionica o istarskoj srednjovjekovnoj medicini i prirodoslovlju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 8. 5. 2017. 08:16

Napokon objavljujemo i fotografije s detaljno pripremljene i iznimno uspješne radionice o istarskoj srednjovjekovnoj medicini i prirodoslovlju, održanoj 12. travnja, u sklopu Dana srednjeg vijeka u Gimnaziji Pula.

Radionicu su pod vodstvom mentorice prof. Ire Maslovar priredili učenici 3.g razreda.

[više]

Bolji pogled - priča o srednjovjekovnoj Istri Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 26. 4. 2017. 19:28

Napokon, objavljujemo - u prilogu - i najbolju gimnazijsku priču o srednjovjekovnoj Istri za 2017. godinu.

Nagrađeni autor je Alen Stojić (3. d), a iznimno zanimljivu i kvalitetnu priču preporučujemo svima. Autoru zahvaljujemo, čestitamo, i preporučujemo da nastavi razvijati svoj talent.   

[više]

Razum, vjera i praznovjerje u srednjem vijeku Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 26. 4. 2017. 19:23

Objavljujemo i dva rada koja nisu direktno vezana uz zavičajnost, mada ukazuju na neke nezaobilazne aspekte srednjovjekovnog života. Radovi problematiziraju odnos razuma i praznovjerja u srednjem vijeku (Martina Banković, 4.b), te odnos vjere i zdravog razuma (Marlen Ban, 4.b). Na njihovom tragu, s naglašenijim povijesnim sadržajem, je i analiza knjige Vladimira Bayera "Ugovor s đavlom", koja govori o progonima vještica, čarobnjaka i heretika. Knjigu su obradile Jelena Boban (4.a) i Lucija Benčić (4.a). Svi ovi radovi nastali su u okviru nastave filozofije, pod mentorstvom prof. Gorazda Ćosića.

[više]

O "Danima srednjeg vijeka" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 23. 4. 2017. 13:59

Od 10. do 12. travnja 2017. održani su Dani srednjeg vijeka u Gimnaziji Pula.

Izvedene su sve aktivnosti predviđene najavljenim programom: izložbe, radionice, predavanja, predstave i koncerti.

Podijeljene su i nagrade učenicima koji su se najviše istaknuli u određenim aktivnostima:

najbolja zavičajna srednjovjekovna priča (Alen Stojić), najbolja kaligrafija (Kristina Bazina), najbolja fotografija s motivom srednjovjekovne Istre (Natali Volarević).

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i podržali nas!

U prilogu su fotografije s dijela događanja (bit će dopunjeno). 

[više]

Srednjovjekovne crkve i samostani, gradska vrata

Autor: Alen Tafra, 12. 4. 2017. 07:16

Tijekom 2. polugodišta učenici II. d razreda Natali Volarević i Alex Šverko izradili su sadržajno i vizualno bogat rad o nekim od najpoznatijih pulskih srednjovjekovnih crkvi i samostana: sv. Franji i sv. Mihovilu.

Zbog veličine datoteke rad je postavljen na dropboxu, kao i prezentacija "Gradska vrata i zidine Pule u antici i srednjem vijeku" koju su još početkom ožujka predstavile Nina Brajković i Iva Pliško, također učenice II. d.

Poveznice su u prilogu.

 

[više]

Srednjovjekovna Istra i glazbena umjetnost Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 9. 4. 2017. 14:02

U kabinetu glazbene umjetnosti još je tijekom ožujka na pano ploči postavljen niz plakata (u prilogu) koji tumače srednjovjekovnu glazbu u našem zavičajnom, istarskom kontekstu.

U petak 7. travnja, održana je i radionica gregorijanskog korala i plesa saltarello.

Mentor u ovim aktivnostima bila je nastavnica Sanja Vlačić, a razred koji je u svemu tome aktivno sudjelovao - primjenjujući pritom i poznavanje glagoljice - je 2. d.

 

[više]

Grbovi u učionici 29 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 8. 4. 2017. 14:40

Tijekom ožujka visoko na zidovima učionice 29 osvanula su dva grba Castropola, poznate i moćne pulske plemićke obitelji koja je obilježila naročito 13. stoljeće grada. Lijevi je grb uvećana kopija originala iz klaustra pulskog samostana sv. Franje, a drugi slobodnija i digitalizirana interpretacija grba u koji su autori (Frane Puh i Swan Lein Stošić) unijeli ključne dijelove istog samostana čija je srednjovjekovna povijest bitno isprepletena s Castropolama. Ovi su učenici priredili i ornamentalni motiv iz Sv. Marije Formoze koji je postavljen na pano u istoj učionici.

[više]

Pano u učionici 29 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 8. 4. 2017. 14:28

Tijekom drugog polugodišta na panou učionice 29 postupno je osvanulo nekoliko plakata izrađenih u sklopu projekta "Srednjovjekovna Istra".
Plakat posvećen ugarskom kralju Salomonu i njegovom grobu u Puli djelo je Mateja Benčića i Tomislava Stanića (obojica 2.c).
Vremenske lente - plakate o Istri u ranom srednjem vijeku izradile su Dražena Kelava (2.f) za bizantsko razdoblje, i Chiara Battelli (2.f) za franačko razdoblje. Učenice 2. d razreda Ivana Kopričanec i Luana Zrinić izradile su plakat o obitelji Castropola.

 

[više]

Razvijeni i kasni srednji vijek u Istri (prezentacija) Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 7. 4. 2017. 14:11

Početkom travnja, odnosno krajem svojeg pripravničkog staža, Jelena Pavić prof. je održala predavanje o Istri u razvijenom i kasnom srednjem vijeku, u 2. c,d,e i f. razredu. Zahvaljujemo na suradnji.

Prezentacija je u prilogu.

[više]

Dani srednjeg vijeka Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 6. 4. 2017. 19:56

Od 10. do 12. travnja u našoj školi održat će se manifestacija "Dani srednjeg vijeka", kao završni dio projekta "Srednjovjekovna Istra" s kojim Gimnazija Pula sudjeluje u širem projektu "Institucionalizacija zavičajne nastave Istarske županije". Tijekom "Dana srednjeg vijeka" bit će otvorena izložba fotografija "Srednjovjekovni istarski kašteli i freske", književni kutak s kratkim pričama gimnazijalaca o istarskom srednjovjekovlju, gostujuća predavanja profesora srednjovjekovne povijesti sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i tribina o zavičajnom srednjovjekovlju, kao i niz radionica: o srednjovjekovnoj kaligrafiji i heraldici, o upoznavanju srednjovjekovlja pomoću videoigara, o srednjovjekovnom prirodoslovlju, medicini i astrologiji. U radionicama će sudjelovati većinom učenici i razredi koji su i inače sudjelovali u realizaciji projekta tijekom ove nastavne godine, a ostali zainteresirani mogu se obratiti voditeljima aktivnosti koje su objavljene na oglasnim pločama u školi i na web stranici (u prilogu). U srijedu u 12 sati u školskoj sportskoj dvorani bit će izvedena scenska igra "Život", i, na samom kraju manifestacije, koncert srednjovjekovne glazbe, na kojemu će uz naše učenice nastupiti pulsku ansambl za ranu glazbu Trobadorz. Pridružite nam se! 

[više]

Radionica srednjovjekovne odjeće Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 20. 3. 2017. 17:26

U srijedu 15. ožujka održana je prva u nizu radionica izrade srednjovjekovne odjeće. Radionicu su vodili članovi ansambla za ranu glazbu Trobadorz: Ian Tataj (maistre) i Iva Stojić (trobairitz).
Kao što se vidi iz priloženih fotografija, radionica je izazvala veliko zanimanje. Nakon uspješno svladanih prvih koraka, radionica se nastavlja ove srijede, 22. ožujka, u 13.15 (naravno, u učionici 29).

[više]

Bartolomeo dei Vitrei u kabinetu povijesti Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 3. 3. 2017. 15:51

Angela Buršić (II.e) i Stella Bilić (II.f) dovršile su u četvrtak 2. ožujka svoj novi mural u učionici 29. Kao predložak za ovaj bezvremenski lik viteza poslužio je reljef s Komunalne palače na Forumu. Posrijedi je zapravo Bartolomeo dei Vitrei, pulski podestat s kraja 13. stoljeća, u čije je vrijeme i podignuta gradska Vijećnica.
Slobodnom kolorističkom interpretacijom, lik srednjovjekovnog gradonačelnika amblematski je povezao naš zavičajni projekt s identitetom škole i grada u cjelini.
Iznimno uspješnoj izvedbi prethodila je digitalna priprema koja je opet djelo Ivana Tusuna (II.e).
Čestitamo i zahvaljujemo!

[više]

Izložba glagoljskih natpisa: "Ostavimo trag" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 24. 2. 2017. 14:08

Od srijede 22. veljače u školskoj knjižnici otvorena je izložba glagoljskih natpisa pod nazivom "Ostavimo trag".
Izloženi radovi naših učenika nastali su u okviru nastave hrvatskog jezika, i ujedno u sklopu projekta zavičajne nastave "Srednjovjekovna Istra".

Riječima Nataše Tončić, prof. hrvatskog jezika pod čijim su mentorskim vodstvom nastali izloženi natpisi na glagoljici:

"Gotovo se u svakom kutku Istre mogu pronaći uklesana, urezana, napisana ili tiskana njena slova kao dokaz prohujalih vremena.
No ni dan danas zanimanje za glagoljicu ne prestaje.Stoga su se učenici 2.e i 2.g razreda naše škole odlučili pridružiti svojim radovima bogatoj glagoljaškoj zbirci i ostaviti svoj trag za vječnost".

 

 

[više]

Posjet crkvi i samostanu sv. Franje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 12. 2. 2017. 14:44

U četvrtak 9. veljače, skupina učenika koja u sklopu gimnazijskog projekta "srednjovjekovna Istra" istražuje srednjovjekovne pulske samostane i obitelj Castropola (Natali Volarević, Alex Šverko, Luana Zrinić i Ivana Kopričanec iz II.d; Swan-Lein Stošić i Frane Puh iz II.f), posjetila je, pod vodstvom koordinatora projekta i nastavnika povijesti Alena Tafre, crkvu i samostan sv. Franje u Puli. Dobar domaćin bio je gvardijan fra Đuro Vuradin, s kojim su učenici razgovarali i od kojega su saznali brojne zanimljivosti.

[više]

Zarazne bolesti u istarskom srednjem vijeku Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 3. 2. 2017. 16:34

Objavljujemo rad Alme Smajić, učenice 3.b razreda, pod naslovom "Zarazne bolesti na području Istre u srednjem vijeku. Kuga". Ovaj vrijedan prilog nastao je pod mentorstvom nastavnice Vesne Jelenković-Dukovski, u okviru predmetne nastave biologije, i ujedno u sklopu našeg zavičajnog projekta.

[više]

Božićno-novogodišnja izložba "Srednjovjekovne freske u Istri" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 27. 12. 2016. 08:08

Dana 23. prosinca 2016. u Gimnaziji Pula postavljena je božićno-novogodišnja likovna izložba "Sredjovjekovne freske u Istri". Izložene predmete izradili su učenici I.a, I.b i II.b razreda, polaznici fakultativne nastave Zavičajne umjetnosti i kulturne baštine Istre pod vodstvom mentorice mr. sc. Afrodite Široka Spaqi.

Članovi spomenute fakultativne nastave istražili su značajke i obilježja umjetničke kulture na našem poluotoku. Upoznali su se sa specifičnim temama, likovnim motivima, izražajnim sredstvima i estetskim vrijednostima ove značajne srednjovjekovne umjetnosti koja se sa sjevera i Italije širila u naše hrvatske krajeve te istarski zavičaj. Izabrane motive i prizore istarskih freski nastalih u razdoblju od 11. do 16. stoljeća, po čijem se bogatstvu Istra posebice ističe, izradili su kao ukrase za školski bor.

Izložba je našla odjeka ne samo na školskom webu, pohvalama Nastavničkog vijeća, profesora i učenika, već i brojnih posjetitelja-građana koji su do 12. siječnja 2017. mogli kupiti izložene ukrasne predmete svojim dobrovoljnim prilozima

 

[više]

Glagoljica i Barban

Autor: Alen Tafra, 22. 12. 2016. 07:43

 

U ponedjeljak 19. prosinca Ana Verbanac i Michael Radola iz 2. c razreda predstavili su svoj rad o najpoznatijim glagoljskim natpisima u Istri, uz poseban osvrt o glagoljici u barbanskim crkvama.

[više]

Mural u učionici 29 Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 21. 12. 2016. 19:42

 

U petak 16. prosinca Angela Buršić (2. e) i Stella Bilić (2. f) naslikale su učionici 29 (kabinet povijesti u nastajanju) mural srednjovjekovne Pule, prema jednoj od najstarijih sačuvanih veduta grada. Izvorni predložak prethodno je digitalno obradio Ivan Tusun (2. e). Čestitamo!

[više]

Prezentacija "Legendarna bića u Istri"

Autor: Alen Tafra, 18. 12. 2016. 17:18

 

Prezentaciju o pučkim tradicijama o istarskim štrigama, štroligama, mrakovima, orkama, krsnicima, štrigunima i vampirima, izradile su učenice III. e razreda Mia Rabak i Helena Vujičić.

[više]

Školski natječaj za najbolju kratku priču na temu pulskog i istarskog srednjovjekovlja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jelena Pavić, 6. 12. 2016. 19:01

U sklopu ovogodišnjeg projekta zavičajne nastave „Srednjovjekovna Istra“ raspisujemo natječaj za najbolju kratku priču na temu pulskog i istarskog srednjovjekovlja, a tri najbolje ocijenjena rada bit će nagrađena posebnom nagradom. Bit će uručena tijekom manifestacije „Dani srednjeg vijeka u Gimnaziji Pula“ koja će se u našoj školi održavati od 10. do 12. travnja 2017. godine. Kratke priče u digitalnom obliku možete slati na e-mail adresu natjecaj@gimnazija-pula.skole.hr do 20. ožujka 2017. godine...

 

[više]

Objavljena prezentacija "Slaveni u ranom srednjem vijeku: povijesno-mitološki primjer iz Istre"

Autor: Alen Tafra, 13. 10. 2016. 08:53

[više]

Objavljena prezentacija "Rani srednji vijek u Istri" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Alen Tafra, 29. 9. 2016. 08:46

[više]

 


Vremenik

1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g

2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g

3a, 3b, 3c, 3d, 3e, 3f, 3g

4a, 4b, 4c, 4d, 4e, 4f, 4g

 

 
Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 645849
Ovaj tjedan: 766
Danas: 190
 
 > Za učenike  > Projekti  > Zavičajna nastava
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju