preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

Zavičajna nastava

Carevo novo ruho - Park šuma Šijana u fokusu budućih istraživača

Voditeljica: Ivana Burić, prof.

„Carevo novo ruho - Park šuma Šijana u fokusu budućih istraživača“ projekt je s kojim Gimnazija Pula sudjeluje u programu županijskom „Institucionalizacija zavičajne nastave Istarske županije“, a provodit će se od rujna 2017. do travnja 2018., kada će završiti prezentacijom na Festivalu zavičajnosti u Labinu, 27. travnja 2018. godine.

Cilj projekta je upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti Park šume Šijana te osmišljavanje edukativnih i zabavnih sadržaja, s kojima se mogu proširiti postojeći sadržaji te tako ovo zaštićeno područje učiniti još zanimljivije posjetiteljima. U suradnji s javnom ustanovom Natura Histrica, koja upravlja Park šumom, sudjelovat ćemo u uređenju nove pješačko-poučne staze gdje će biti ugrađeni edukativni sadržaji. Projekt će se realizirati uglavnom kroz nastavni predmet biologija, a koordinatorica je nastavnica Ivana Burić.

Na internetskoj stranici Zavičajne nastave objavljivat ćemo sve obavijesti vezane uz naš projekt.

Obavijesti

E-herbarij Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 28. 6. 2018. 18:55

Objavljujemo e-herbarij, rad učenika 3.razreda napravljen u sklopu projekta Carevo novo ruho. Herbarij sadrži podatke o 50 biljaka koje se mogu naći na području zaštićene Park šume Šijana. 

[više]

Uređenje Šijanske šume

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 28. 6. 2018. 18:43

Učenici naše škole koji su bili uključeni u projekt Zavičajne nastave - Carevo novo ruho, u četvrtak 15.6.2018., sudjelovali su zajedno sa članovima Javne ustanove Natura Histrica, u postavljanju drvenih tabela za obilježavanje biljaka u Šijanskoj šumi. Učenici su u sklopu projekta ugravirali imena 20 vrsta biljaka na pet jezika na drvene tabele koje su sada postavljene na ključnim mjestima u šumi. Sve su zabilježili i novinari Glasa Istre. Novinski članak može se pročitati na linku:

https://www.glasistre.hr/pula/gimnazijalci-oznacili-20-vrsta-drvenastih-biljaka-564664

 

[više]

Izložba fotografija

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 13. 6. 2018. 17:45

Učenici trećih razreda ovaj su tjedan u hodniku naše škole, na prvom katu, postavili izložbu fotografija peludi snimljenih na elektronskom mikroskopu u Metrisu, u sklopu projekta Zavičajne nastave.

[više]

Festival zavičajnosti Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 1. 5. 2018. 19:34

U petak 27.4.2018. učenici naše škole sudjelovali su na Festivalu zavičajnosti održanom u Labinu, gdje su predstavili projekt „Carevo novo ruho“ s kojim je naša škola sudjelovala u programu „Institucionalizacija zavičajne nastave Istarske županije“. Na Festivalu su u pratnji profesorice Vesne Jelenković-Dukovski sudjelovali učenici Marin Cvitić, Ena Mehanović, Lucija Rukavina, Aurora Vareško i Iva Verbanac iz 3.g razreda, koji su projekt uspješno predstavili kroz prezentaciju i štand s izloženim materijalima.

[više]

Pelud na SEM-u Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 23. 4. 2018. 16:41

U ponedjeljak 23.4.2018., učenici naše škole posjetili su centar Metris, u sklopu projekta Carevo novo ruho. Uz vodstvo stručnih suradnica Josipe Bilić i Tee Zubin Ferri, učenici su upoznali metodu rada na skenirajućem elektronskom mikroskopu (SEM), od pripreme uzoraka do analize. Analizirali su se uzorci peludi sakupljeni u Šijanskoj šumi.

[više]

Graviranje tabli za obilježavanje drveća Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 21. 4. 2018. 09:41

Učenici trećih razreda u sklopu projekta Carevo novo ruho, kroz mjesec ožujak i travanj, rade na izradi drvenih tabli za obilježavanje 20 drvenastih vrsta biljaka na području Šijanske šume. Na tablama će biti ugravirano ime svake vrste na pet jezika (latinski, hrvatski, talijanski, engleski i njemački) kako bi posjetitelji šume mogli bolje upoznati floru koja ih okružuje.

[više]

Megatučak

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 16. 4. 2018. 13:52

U četvrtak 12.4.2018. učenici trećih razreda izradili su u sklopu projekta Carevo novo ruho, aparat za sakupljanje peludi popularno nazvan Megatučak. On će omogućiti prikupljanje i daljnju analizu peludi nošene vjetrom na području Šijanske šume.

[više]

Šijanska šuma kroz povijest Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 27. 3. 2018. 20:07

Objavljujemo rad učenika 2.a razreda, Mathilde Vukosavljević i Emira Kudića pod naslovom "Šijanska šuma kroz povijest". Rad je nastao pod mentorstvom profesora povijesti Filipa Zoričića u sklopu projekta Zavičajne nastave "Carevo novo ruho".

[više]

Učimo aerobiologiju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 26. 3. 2018. 17:48

U četvrtak 22.3.2018., učenici Gimnazije Pula u pratnji profesorica biologije, posjetili su Odjel za zaštitu i unapređenje okoliša u ZZJZIŽ, u sklopu projekta Carevo novo ruho. Uz vodstvo dipl. ing. biol. Vesne Kauzlarić, upoznali su procese prikupljanja peludi, pripreme uzoraka za analizu te samu mikroskopsku analizu koja završava izradom dnevnih peludnih prognoza i godišnjeg peludnog kalendara.

[više]

E-herbarij radionica Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 5. 3. 2018. 09:46

Učenici trećih razreda započeli su u veljači,  u sklopu projekta Zavičajne nastave u školi, s izradom e-herbarija za područje Šijanske šume. Herbarij će obuhvatiti 50 biljka koje se najčešće mogu susresti šećući po najatraktivnijim dijelovima šume, a po završetku projekta biti će objavljen na stranicama naše škole kao i na stranicama Javne ustanove Natura Histrica koja upravlja ovim zaštićenim područjem.

[više]

Flora Šijanske šume Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 5. 2. 2018. 09:57

U četvrtak 1.2.2018., skupina učenika naše škole, u pratnji nastavnica biologije obišla je nekoliko staza u Park šumi Šijana s ciljem prikupljanja podataka i fotografija za izradu e-herbarija  te informativnih tabli. Stručno i zanimljivo vodstvo pružili su Slavko Brana, dipl.ing.šum i Nataša Čehić, dipl.ing.agr, djelatnici Javne ustanove Natura Histrica. Posjetili smo i novu atrakciju šume koja je još u izradi - kamene labirinte. 

[više]

Trening preživljavanja u prirodi u sklopu projekta "Carevo novo ruho" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 30. 11. 2017. 11:26

U utorak, 31. listopada, na Noć vještica, učenici 3.c, 3.f i 3.g razreda, u sklopu školskog projekta "Carevo novo ruho" sudjelovali su na treningu preživljavanja u prirodi. Trening je održan uz vodstvo stručnih trenera iz Extremesurvive škole preživljavanja i uz pratnju nastavnica biologije. Posjetili smo i austrougarsku tvrđavu San Daniele u Šijanskoj šumi, naučili izraditi bivak, orijentirati se u prirodi i zapaliti vatru. I sve to bez posebnih pomagala. Više o projektu pročitajte na web stranici zavičajne nastave "Carevo novo ruho", gdje će voditelji projekta objavljivati sve važne obavijesti vezane uz projekt.

[više]

Upoznavanje bioraznolikosti Šijanske šume u sklopu projekta "Carevo novo ruho" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vesna Jelenković-Dukovski, 30. 11. 2017. 11:08

U četvrtak, 5. listopada, skupina učenika iz 3.c, 3.f i 3.g razreda, koji sudjeluju u školskom projektu "Carevo novo ruho", posjetila je Šijansku šumu s ciljem upoznavanja bioraznolikosti ovog područja, s posebnim naglaskom na flori. Učenici su pod vodstvom nastavnica biologije obišli i nekoliko uređenih staza te proučili edukativne sadržaje.

 

 

 

 

 

[više]

 


Vremenik
 
Kalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 809619
Ovaj tjedan: 372
Danas: 56
 
 > Za učenike  > Projekti  > Zavičajna nastava Carevo novo ruho
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju