preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

Važne obavijesti za nastavnike

Radionica za nastavnike o objavljivanju obavijesti, članaka, fotografija i izvještaja na školskom webu - ponedjeljak, 9. listopada, 13.15 sati

Autor: Ivana Petrinić, 29. 9. 2017. 10:00

Nastavnici će na radionici imati prilike naučiti kako se prijaviti na školski web te kako objaviti svoje članke i fotografije. Naučit će kako što učinkovitije prenijeti informaciju/vijest/izvještaj čitateljima, kako osmisliti informativan naslov te kako navesti linkove.

Dobar školski web trebao bi koristiti svima koji su na bilo koji način povezani sa školom. Put do dobrog školskog weba je web uredništvo (tim entuzijasta koje povezuju isti ciljevi), dobro osmišljena struktura, smisleno organizirane i pregledne informacije te – kvalitetan sadržaj.

 

[više]

Prijavite se na tečaj korištenja Moodlea u nastavi

Autor: Ivana Petrinić, 3. 2. 2017. 18:41

Poštovani nastavnici, prijavite se na CARNetov masovni otvoreni online tečaj Moodle dizajner koji se organizira u sklopu pilot-projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola". Osim sudionicima projekta, odnosno nastavnicima osnovnih i srednjih škola, tečaj je namijenjen i svim ostalim zainteresiranim korisnicima iz Hrvatske i regije koji žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodleu te podijeliti svoja znanja i iskustva korištenja Moodlea u nastavi.

Tečaj je počeo 1. veljače, a prijaviti se možete do utorka, 7. veljače 2017. godine.

[više]

Održana radionica o webu za nastavnike

Autor: Ivana Petrinić, 24. 1. 2017. 20:57

U utorak, 24. siječnja, nastavnici koji su prisustvovali radionici o objavljivanju članaka, obavijesti, fotografija i izvještaja na školskom webu prošli su kroz strukturu internetskih stranica pulske gimnazije, čuli su zašto je važno da škola ima dobar web, kakve informacije mogu pronaći na webu te koja im vrata otvara elektronički identitet (korisnička oznaka + lozinka) koji dobivaju svi djelatnici i učenici u sustavu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nakon kratke demonstracije o mogućnostima objavljivanja članaka i fotografija uvježbali su objavljivanje obavijesti na Oglasnoj ploči, postavljanje fotografija, dokumenata i linkova. Naučili su kako oblikovati tekst te zašto je kod pisanja za web važno zaključak i osnovnu misao iznijeti u naslovu i početku teksta, a dodatne informacije pružiti u nastavku članka.

Svaki je polaznik radionice dobio letak s osnovnim uputama za rad na webu, a svi ostali nastavnici svoj primjerak letka mogu preuzeti u zbornici. Iduća radionica održat će se prema potrebi – zainteresirani se mogu javiti članovima web uredništva.

[više]

Radionica za nastavnike o objavljivanju obavijesti, članaka, fotografija i izvještaja na školskom webu – utorak, 24. siječnja, 14.10 sati

Autor: Ivana Petrinić, 23. 1. 2017. 21:21

Nastavnici će na radionici imati prilike naučiti kako se prijaviti na školski web te kako objaviti svoje članke i fotografije. Naučit će kako što učinkovitije prenijeti informaciju/vijest/izvještaj čitateljima, kako osmisliti informativan naslov te kako navesti linkove.

Dobar školski web trebao bi koristiti svima koji su na bilo koji način povezani sa školom. Put do dobrog školskog weba je web uredništvo (tim entuzijasta koje povezuju isti ciljevi), dobro osmišljena struktura, smisleno organizirane i pregledne informacije te – kvalitetan sadržaj.

Zašto je bitno da škola ima dobar web? Jer on predstavlja virtualno okupljalište nastavnika i učenika putem kojeg mogu komunicirati te razmjenjivati korisne i važne informacije vezane uz nastavu i školovanje. Također, putem weba škola se predstavlja i svojoj zajednici/mjestu te budućim učenicima.

Na 45-minutnu radionicu potrebno je donijeti podatke za korištenje AAI@EduHr korisničkog računa. Ako nemate račun ili ste zaboravili lozinku, javite se administratorici imenika Ivi Šuran.

Voditeljica radionice je Ivana Petrinić. Mjesto održavanja kabinet informatike.

[više]

Od nove godine lakše i ugodnije korištenje webmaila

Autor: Ivana Petrinić, 16. 1. 2017. 09:37

Dragi kolege, vjerojatno ste primijetili promjene na webmailu. Radi lakšeg i ugodnijeg korištenja moderniziran je njegov izgled. No promijenilo se još nekoliko sitnica.

Usput podsjećam da neželjene poruke (spam), pogotovo attachmente, nikako ne otvarate. Otvaranjem takvih datoteka možete zaraziti (virusima) svoje računalo. Putem webmaila takve je poruke moguće premjestiti (drag&drop) u folder "Spam". Time pomažete poslužitelju da u budućnosti prepoznaje takvu poštu.

Moguće je i pošiljatelja dodati na "Crnu listu" - do crne liste na novom webmailu sada ćete doći još jednostavnije - desnim klikom na subject nekog maila. Nakon što neželjenu poruku premjestite na crnu listu poruke koje šalje taj pošiljatelj bit će zabranjene.
 

Više pročitajte u nastavku…

[više]

Humanitarna akcija „JEDNA ZA DRUGE“

Autor: Jelena Pavić, 13. 12. 2016. 12:53

Mole se svi nastavnici (posebno razrednici) da animiraju i motiviraju učenike za humanitarnu akciju „JEDNA ZA DRUGE“.

Gimnazija Pula sudjeluje u akciji „JEDNA ZA DRUGE“ jedan čovjek – jedan proizvod. Donacijom samo jednog proizvoda iz programa živežnih namirnica, higijenskih sredstava i školskog pribora pomažemo jedni drugima.

Proizvode prikupljamo još samo dva dana (14. i 15. prosinca).
Donacije ostavite u kutiji koja se nalazi na hodniku u prizemlju!

Pozivamo vas da nam se pridružite i da zajedno svima pokažemo veliko srce Gimnazije!

Hvala!! :) 

[više]

Kreativan trening komunikacijskih vještina

Autor: Jelena Pavić, 30. 11. 2016. 14:02

Želiš na zanimljiv i kreativan način raditi na sebi i međuljudskim odnosima, osvijestiti svoju kreativnost, steći sigurnost u govoru, izražavanju i držanju tijela te ojačati samopouzdanje? Dođi na trening komunikacijskih vještina!

U Info centru za mlade Pula, kroz dramske igre i vježbe, u opuštenoj atmosferi, poticat će se razigranost i nesputano izražavanje te stjecanje znanja i vještina za svakodnevnu komunikaciju.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Poziv svima zainteresiranima za sudjelovanje u web uredništvu

Autor: Ivana Petrinić, 22. 11. 2016. 17:49

Pozivaju se svi zainteresirani nastavnici koji se žele uključiti u unapređenje web stranice Gimnazije na sastanak web uredništva.

Dobrodošao je svatko tko je željan pomoći savjetom ili ima neku ideju kako bi se naša online komunikacija mogla poboljšati.

Sastanak će se održati u četvrtak, 24. studenoga, u 14 sati u uredu ravnateljice.

[više]

Dojmovi s Weekend Media Festivala održanog u Rovinju

Autor: Ivana Petrinić, 27. 9. 2016. 13:37

Ideja, strast, vjerodostojnost, timski rad, suradnja i povjerenje temeljne su poruke koje su obilježile 9. Weekend Media Festival održan od 22. do 25. rujna u Rovinju. Festivalu su - s ciljem oplemenjivanja fakultativne nastave Medijske kulture i slobodne aktivnosti Školskog lista/novinarske grupe - prisustvovale profesorice Iva Petrović-Poljak i Ivana Petrinić.

U dva dana više od četiri tisuće sudionika imalo je priliku sudjelovati na više od pedeset predavanja, panela i radionica. Nužnost suradnje i timskog rada posebno je istaknuta na panelu "Obrazovanje i budućnost" na kojem su o potrebama društva 21. stoljeća govorili Boris Jokić, Korado Korlević, Predrag Grubić i Josip Tica.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Novi katalog FUŠ-a za 2016./2017. godinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ivana Petrinić, 20. 9. 2016. 15:44

Kao i prethodnih, i ove školske godine Kino Valli u sklopu projekta ''FUŠ-Film u školi'' organizira filmske projekcije za djecu i mlade. Budući da su djeca svakodnevno okružena medijima te filmskim sadržajima neprimjerenih moralnih, estetskih i pedagoških vrijednosti, potreba za razvijanjem kulture gledanja i promišljanja filmova više je nego nužna.

Filmska ponuda osmišljava se u suradnji s profesorima i filmskim stručnjacima. Pomno se odabiru nagrađivani europski naslovi, suvremeni hrvatski filmovi, književne adaptacije, klasici i ostali visoko kvalitetni filmovi koji progovaraju o djeci važnim i bliskim temama i koji se nadovezuju na redovno školsko gradivo.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Upute o sufinanciranju i financiranju prijevoza učenika u lipnju 2016.

Autor: Ivana Petrinić, 1. 6. 2016. 12:02

Člankom V. Odluke Vlade propisano je da će se u mjesecu lipnju, kada se nastava održava dio mjeseca, sufinancirati odnosno financirati mjesečna, odnosno pojedinačne karte za dane pohađanja nastave u mjesecu uzimajući u obzir najpovoljniji iznos.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Pravila o provođenju ispita državne mature Vijest ima dokument u privitku

Autor: Eva Grujić, 26. 5. 2016. 13:08

[više]

Prijavite se na CARNetov natječaj "Pravi kaLibar za znanje" i osvojte vrijedne nagrade

Autor: Ivana Petrinić, 2. 5. 2016. 11:56

Pozivaju se nastavnici da se prijave na sudjelovanje u CARNetovom nagradnom natjecanju „Pravi kaLibar za znanje“ čiji je cilj potaknuti izradu digitalnih nastavnih materijala. Uvođenjem novih pedagoških pristupa, primjenom tehnologije i boljom dostupnošću kvalitetnih digitalnih obrazovnih sadržaja učenicima se omogućava ovladavanje osnovnim vještinama potrebnima za život i rad u 21. stoljeću. Svi zainteresirani za izradu digitalnih nastavnih materijala u CARNetovom alatu Libar na temu „Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije“ pravila sudjelovanja mogu saznati na webu natjecanja.

Autorima digitalnih nastavnih materijala koji osvoje jedno od prva tri mjesta nagrada će biti dodijeljena u okviru CARNetove korisničke konferencije CUC 2016 koja se ove godine održava u Rovinju od 9. do 11. studenog 2016. godine. Više o prijavama, koje završavaju 23. rujna, saznajte ovdje.

[više]

TeachMeet 2: Radionica korištenja web stranice za nastavnike (u četvrtak u 14.15 sati u kabinetu informatike)

Autor: Ivana Petrinić, 13. 4. 2016. 08:37

U četvrtak, 14. travnja, u 14.15 sati u kabinetu informatike Ivica Petrinić s pulskog sveučilišta održat će radionicu korištenja internetske stranice Gimnazije.

Zainteresirani nastavnici na 45-minutnoj radionici naučit će objavljivati svoje sadržaje na webu (Oglasna ploča, Novosti, statičke stranice), koristiti module Kalendar i Datoteka te se upoznati s korištenjem webmaila skole.hr (arhiviranje mailova).

Neće se voditi evidencija prisutnih i sudjelovanje nije obavezno, no prisutni će imati priliku postavljati pitanja vezana uz korištenje postojećih i razvoj informacijskih servisa škole. Korištenje internetske stranice i webmaila prvi je korak pri podizanju stupnja digitalne zrelosti škole, što je osnovni cilj CARNetovog projekta e-Škole.

[više]

U Zadru održana 28. Proljetna škola školskih knjižničara

Autor: Ivana Petrinić, 10. 4. 2016. 12:06

Školski će knjižničari u svojim budućim programima rada imati veliku ulogu u kurikulumima međupredmetnih tema Učiti kako učiti i Uporaba IKT-a u nastavi te u kurikulumu hrvatskog jezika, zaključak je 28. Proljetne škole školskih knjižničara RH koja se od 7. do 9. travnja 2016. održavala u Zadru.

Na konferenciji pod nazivom „Primjena strategija učenja i upravljanja informacijama u školskom knjižničarstvu“ prezentirana su, među ostalim, tri kurikuluma u koje je uneseno školsko knjižničarstvo. O ulozi knjižničara u prijedlogu kurikuluma hrvatskoga jezika govorila je Nataša Sajko, članica radne skupine za hrvatski jezik, koja dugi niz godina u ostvarivanju ciljeva svojih programa rada surađuje sa školskim knjižničarima. O kurikulumima Učiti kako učiti i Uporaba IKT-a u nastavi govorile su Jasna Milički i Draženka Stančić, najavivši intenzivne edukacije koje će se održavati u sklopu županijskih stručnih vijeća školskih knjižničara.

Najavljena je i izrada dugo očekivanoga posebnog kurikuluma školskih knjižnica – i to od prvog do petog odgojno-obrazovnog ciklusa. Osim što će kurikulum pomoći knjižničarima da ne lutaju osmišljavajući svoje planove i programe rada budući da će jasno pisati što moraju naučiti učenike po pojedinom odgojno-obrazovnom ciklusu, svakako će i razbiti stereotipe i predrasude o knjižničarima kao osobama koje se bave isključivo posudbom knjiga.

Više pročitajte u nastavku...

[više]

Zašto e-Škole i što CARNetov projekt donosi Gimnaziji Pula

Autor: Ivana Petrinić, 30. 3. 2016. 22:32

Gimnazija Pula školske je godine 2014./2015. ušla (među 150 škola u Republici Hrvatskoj) u projekt e-Škole. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet kojoj je nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kojemu je pak nadležna Vlada RH. Puni naziv projekta jest „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot-projekt)“ i dio je programa „e-Škole: Cjelovita informatizacija poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“.

Što su to digitalno zrele škole, što će dobiti učenici, škola i nastavnici Gimnazije, kada počinje projekt i što su e-Škole pročitajte u nastavku...

[više]

TeachMeet: Izazovi Gimnazije Pula pri uvođenju IKT-a u učenje i poučavanje

Autor: Ivana Petrinić, 10. 3. 2016. 10:31

U utorak, 15. ožujka, u 14.15 sati u učionici 24 Albert Novak (CARNet) i Ivica Petrinić (Sveučilište u Puli) predstavit će projekt e-škole i ideju digitalne zrelosti škola te prenijeti iskustva najboljih praksi rada na webu Sveučilišta.

Pozivamo sve voditelje školskih stručnih vijeća, voditelje ŽSV-a, školske informatičare i članove web uredništva te sve nastavnike i ostalo administrativno osoblje da se odazovu prvom koraku prema još kvalitetnijoj i prepoznatljivijoj Gimnaziji Pula, digitalno zreloj školi.

Susret će trajati 45 minuta, a škola će svakom sudioniku izdati potvrdu o stručnom usavršavanju.

[više]

Projekt reorganizacije internetske stranice Gimnazije

Autor: Ivana Petrinić, 8. 3. 2016. 18:33

Kako bismo omogućili jednostavnije, lakše i ugodnije iskustvo korištenja internetske stranice Gimnazije (i onima koji nemaju iskustva u korištenju weba) oformili smo web uredništvo te reorganizirali sav postojeći sadržaj. 

Sadržaj koji se na stranici najčešće mijenja podijelili smo u rubrike: 

  1. Novosti - rubrika za kvalitetne (stilski, gramatički i pravopisno uređene) tekstove koje pišu nastavnici, a uređuje web uredništvo
  2. Oglasna ploča (za učenike) stranica je na kojoj svi nastavnici mogu direktno objavljivati tekstove (ne šalju se web uredništvu)
  3. Galerija fotografija

Zašto i kako se uključiti u ove aktivnosti pročitajte u nastavku ovog članka...

[više]

Posjetite Gradsku knjižnicu u ožujku - mjesecu frankofonije

Autor: Ivana Petrinić, 1. 3. 2016. 14:30

Gradska knjižnica i čitaonica i ove se godine priključuje obilježavanju mjeseca posvećenog frankofoniji – slaveći francuski jezik i raznolikost frankofonskih kultura. Mjesec frankofonije raznolikim programima slavi se cijelog ožujka. Uživajte u omiljenim francuskim romanima, francuskoj glazbi ili umjetničkim djelima, naučite neku novu riječ ili se pak okušajte u francuskoj kuhinji.

[više]

2. Dani otvorenih vrata Kina Valli 15. i 16. ožujka - prijavite se na vrijeme

Autor: Ivana Petrinić, 25. 2. 2016. 14:51

Kako bi se učenici upoznali s radom Kina Valli, 15. i 16. ožujka, u nekoliko termina, održat će se 2. Dani otvorenih vrata. Svrha programa, koji je popraćen vodičem i prezentacijom na velikom platnu te videomaterijalom, je upoznavanje organizacijskih procesa pulskog kina te procesa organiziranja Pulskog Filmskog Festivala.

Dolazak bi trebalo potvrditi najkasnije do 10. ožujka. Primaju se grupe od minimalno 15 osoba po terminu, a termini održavanja programa su: od 9 do 10, od 10.30 do 11.30 te od 12 do 13 sati.

[više]

Od 21. veljače do 17. ožujka obilježava se Mjesec hrvatskog jezika

Autor: Ivana Petrinić, 25. 2. 2016. 13:25

Na Međunarodni dan materinskog jezika, 21. veljače, u organizaciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje započelo je obilježavanje Mjeseca hrvatskog jezika, koji traje sve do 17. ožujka, dana kada je objavljena Deklaracija o nazivlju i položaju hrvatskoga književnoga jezika iz 1967. godine.

Od 21. veljače do 31. ožujka iz Instituta će svakoga dana podijeliti neke zanimljive podatke o našem jeziku. Neki dan je to bila najdulja riječ u hrvatskom jeziku: prijestolonasljednikovičičinima koja ima 30 slova (imenica je prijestolonasljednikovica - supruga prijestolonasljednika). Najdulji izraz dobiven je tako što je prvo stavljen u oblik umanjenice, potom u pridjevski oblik ženskog roda, a zatim u množinu.

Jeste li znali da ne postoji standardni izraz za „veliku žlicu“ uz pomoću koje se vade juha ili varivo?

Više informacija ovdje.

 

[više]

 


Vremenik
 
Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
e-Dnevnik

 
Korisni linkovi
 
Vijesti iz školstva
23.10.2018. 08:17
4. Hrvatska konferencija o kemijskom obrazovanju
U ponedjeljak, 22. listopada 2018. godine, Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je da će se 4. Hrvatska konferencija o kemijskom obrazovanju ponovo održati u Splitu od 7. do 10. studenoga 2018. godine.

19.10.2018. 08:27
Javni poziv polaznicima prvih razreda srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine za stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2018./2019.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisuje Javni poziv polaznicima prvih razreda srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine za stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2018./2019.

15.10.2018. 15:10
Radijske emisije s LiDraNa objavljene na Meduzi
Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s CARNET-om omogućila je učenicima, učiteljima i nastavnicima slušanje radijskih emisija pozvanih na državnu razinu smotre LiDraNo u razdoblju od 2012. do 2018. godine. Radijske su emisije objavljene na CARNET-ovom videoportalu Meduza i dostupne su na poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/12919.

15.10.2018. 08:16
Obavijest o otvorenome javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu, s Konačnim prijedlogom zakona
Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je u petak, 12. listopada 2018. godine, javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga zakona o prestanku važenja Zakona o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu, s Konačnim prijedlogom zakona.

11.10.2018. 11:08
Objava izvješća o provedenom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu
U četvrtak, 11. listopada 2018. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je da je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću bilo otvoreno od 30. kolovoza i trajalo je do 29. rujna 2018. godine. Nakon što je odgovoreno na sve pristigle komentare, objavom izvješća zatvara se javna rasprava u vezi s Nacrtom prijedloga Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu.

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 833843
Ovaj tjedan: 4894
Danas: 184
 
 > Za nastavnike
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju