preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

 > Naslovnica
NOVOSTI

U knjižnici održano predavanje o etičnom bankarstvu i održivoj poljoprivredi

Autor: Dejan Zelenak, 9. 6. 2017.

U četvrtak, 4. svibnja, u prostorijama naše knjižnice učenici fakultativne nastave Lumeni/Socijalna ekologija i Eko-škole, u sklopu europskog projekta „Mi jedemo odgovorno,“ a povodom Dana planeta Zemlje, u organizaciji prof. Teodore Beletić poslušali su predavanje "Alternativni modeli financiranja i održiva poljoprivreda". Predavanje je održala Renata Kiršić, direktorica regije Istra i Primorje u pratnji kolegice Antonele Miletić, članice Zadruge za etično financiranje.

Kako jesti odgovorno ne podrazumijeva samo odgovorno prema sebi, jesti zdravo, već i odgovorno prema drugima, fairtrade i socijalno osjetljivo, te prema prirodi uopće, odnosno održivo. Također, jedan od ključnih elemenata održivosti (uz zaštitu okoliša i usklađeni ekonomski razvoj) je i socijalna pravednost kojoj teži etično bankarstvo.

Više možete pročitati u nastavku...

Kroz dvosatno predavanje učenici su imali prilike upoznati se s pojmom etične banke te na koji bi način ona funkcionirala u kontekstu zakonodavstva Republike Hrvatske. Osnivanje etične banke pokrenuli su ljudi udruženi u Zadrugu za etično financiranje koja će biti jedini dioničar i vlasnik ebanke d.d. a čiji se rad temelji na načelima društvene odgovornosti i uključenosti, te transparentnosti i demokratičnosti. Zadruga trenutno broji preko 1,000 članova iz cijele Hrvatske koji su logistički podijeljeni u regije i sekcije, koje pružaju mogućnost udruživanja te zajedničke suradnje i distribucije dobara. Sekcije i regije čine snagu Zadruge jer će upravo te osobe biti podrška radu etične banke kroz čitav niz nematerijalnih usluga koje će se nuditi klijentima banke koji su ujedno kroz model zadruge i suvlasnici te iste banke.

Praktični dio bio je usmjeren na izravan rad s učenicima na način da su kroz rad u grupama morali osmisliti praktičan projekt koji objedinjuje načela održive poljoprivrede te načela etičnog bankarstva. 

Stoga su učenici producirali sljedeće mini projekte:

1. Uzgoj jabuka koji je potpomognut financijama iz etične banke. Benefiti za proizvođača su sigurno tržište i povoljno financiranje, a za kupca zdravlje, ulaganje u dobro te povjerenje unutar zadruge.

2. Eko-pučke kuhinje koje su potpomognute sudjelovanjem članova zadruge i financijama etične banke. Učenici su u tom dijelu naveli da je najveća prednost odlučivanje o svim segmentima unutar banke, dok je najveća prijetnja to što se jako puno odgovornosti stavlja na ljude koji su ionako opterećeni problemima, te velika uključenost u živote ljudi.

3. Eko-vrtovi slika.

4. Spoj banke i poljoprivrede.

6. Povezivanje svih dijelova Hrvatske u proizvodnji i konzumiranju lokalno uzgojenih proizvoda.

Više o etičnom bankarstvu možete pronaći u prezentaciji priloženoj u nastavku.

 

 

 

 

 
Attached documents:
ebanka_gimnazija.pptx (1.52 MB)Vremenik
 
Kalendar
« July 2018 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Set displayed events

 
Tražilica
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 793047
Ovaj tjedan: 310
Danas: 18
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju