preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

 > Naslovnica
NOVOSTI

Četvrtaši posjetili izložbu "SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri"

Autor: Ivana Petrinić, 16. 12. 2016.

Tijekom studenoga i prosinca učenici četvrtih razreda posjetili su Povijesni i pomorski muzej Istre koji je organizirao izložbu „SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri“. Učenike je kroz izložbu proveo ravnatelj Muzeja Gracijano Krešac te ih tijekom 45-minutnog predavanja upoznao s važnim istarskim povijesnim temama.

Postav izložbe obuhvaća razdoblje od prve polovice 20. stoljeća do događaja koji su uslijedili nakon Drugog svjetskog rata. Izložba prati uzroke i posljedice niza složenih i potresnih povijesnih događaja od studenoga 1918. do veljače 1947. godine. Ovom se izložbom Muzej uključio u obilježavanje 70. godišnjice od završetka Drugog svjetskog rata.

Četvrtaše je 12. studenoga (4.b), 28. studenoga (4.a), 29. studenoga (4.d), 1. prosinca (4.e) i 7. prosinca (4.g) vodila prof. Jelena Pavić, a 23. studenoga (4.c) prof. Ivana Petrinić.

Više pročitajte u nastavku…

Izložba se sastoji od pet cjelina, a obuhvaća dvije glavne teme – antifašistički pokret i s njim usko povezanu narodnooslobodilačku borbu (NOB).

Prva cjelina (Talijanska okupacija i razvoj antifašističkoga pokreta) predstavlja razdoblje od studenoga 1918. do travnja 1941. – to je razdoblje obilježio raspad Austro-Ugarske Monarhije netom po završetku Prvog svjetskog rata, međunarodna previranja oko raspodjele područja između pobjedničkih i poraženih sila, talijanska okupacija Istre, pojava fašizma i razvoj antifašističkoga pokreta.

Druga cjelina (Drugi svjetski rat i početak razvoja NOP-a u Istri) predstavlja razdoblje od travnja 1941. do rujna 1943. godine te prikazuje kontekst početka Drugog svjetskog rata i ulaska Kraljevine Italije u rat, osnutak i razvoj narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) u Istri sve do kapitulacije Italije 8. rujna 1943. godine.

Treća cjelina (Narodni ustanak i NOP do kraja 1943. godine) odnosi se na kratko razdoblje od 9. rujna do 31. prosinca 1943. u kojemu dolazi do narodnoga ustanka istarskoga naroda i donosi se povijesna odluka o priključenju Istre matici zemlji – Hrvatskoj. Posljedica je toga osnivanje prvih tijela vlasti i vojnih jedinica te pokretanje tiska na hrvatskome jeziku. NOP prerasta u NOB i, zbog njemačke ofenzive, doživljava prvu krizu od svoje pojave u Istri.

Četvrta cjelina (Njemačka okupacija Istre) vezana je uz razdoblje od listopada 1943. do kraja 1944. godine u kojem je na okupiranome području osnovano Operativno područje Jadransko primorje, posebna vojno-teritorijalna jedinica Trećeg Reicha. Ovo su razdoblje posebno obilježili njemački zločini u Istri, odlazak Istrana u nacističke i fašističke logore diljem Europe te saveznička bombardiranja Pule, koja je od početka bila pod nadzorom vojnih snaga Trećeg Reicha.

Peta cjelina (Vrhunac NOP-a i NOB-a 1944. godine) sadržajno je najveća cjelina posvećena najuspješnijem razdoblju NOP-a. Prikazan je razvoj i organizacija narodne vlasti, tiskare NOP-a i osnovne karakteristike tiska, prosvjetni i kulturno-umjetnički te jedinstvo talijanskih i slavenskih elemenata u borbi protiv zajedničkoga neprijatelja, obilježavanje prve obljetnice narodnog ustanka te vojno-pozadinska organizacija i osnivanje vojnih jedinica NOP-a od četa i bataljuna preko brigada do slavne 43. istarske divizije.

Šesta cjelina (Završne operacije i oslobođenje Istre) obuhvaća razdoblje posljednjih mjeseci rata, od siječnja do svibnja 1945. godine.

Sedma cjelina (Diplomatska borba za Istru) obuhvaća razdoblje od lipnja 1945. do veljače 1947. godine koje su obilježili diplomatski pregovori oko Istre i drugih oslobođenih područja, podjela teritorija Istre na Zonu A, Zonu B i anglo-američku vojnu upravu. Sve su to pratile stalne demonstracije naroda koji traže pripojenje novonastaloj FNRJ.

Izložba završava Mirovnom konferencijom u Parizu, gdje je konačno potpisan ugovor između FNRJ i Italije, kojim je veći dio Istre priključen Hrvatskoj u novoj Jugoslaviji.

Poseban je element muzejske prezentacije dokumentarni film s videosvjedočanstvima Istrana koji su preživjeli strahote njemačkih i talijanskih koncentracijskih logora. Film je dio projekta „Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata, autora Igora Jovanovića i Igora Šaponje.

Ciljevi su izložbe ukazati na važnost i značenje jednoga od najburnijih razdoblja istarske povijesti 20. stoljeća, pridonijeti pozitivnom vrednovanju antifašističkoga pokreta i narodnooslobodilačkoga pokreta te očuvanju povijesnih činjenica od zaborava ili iskrivljavanja.

Autori izložbe su Gracijano Kešac i Lana Skuljan Bilić

(tekst je preuzet s izložbenog letka Povijesnog i pomorskog muzeja Istre)Vremenik
 
Kalendar
« July 2018 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Set displayed events

 
Tražilica
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 800466
Ovaj tjedan: 1414
Danas: 1414
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju