preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

 > Naslovnica
NOVOSTI

Prva Uliksova književna večer 2016./2017. godine

Autor: Jelena Pavić, 26. 10. 2016.

Udruga ULIKS, Udruženje likovnih i književnih stvaralaca Pule, uspješno kontinuirano surađuje na literarnom polju s Gimnazijom Pula. U petak, 21. listopada, u galeriji „Stari grad“ održana je prva književna večer u 2016./17. školskoj godini na temu „Putovanje“. Sudjelovali su članovi Uliksa, pulski gimnazijalci i ostali gosti.

Iz pulske gimnazije sudjelovali su: Veronika Kevlović i Emili Dragaš iz 1.b, Patrik Bolković iz 4.b, Lana Radoš i Kasija Borić iz 4.f razreda te nastavnice Zlata Knez i Jelena Pavić. Učenike su pri interpretaciji pripremili nastavnici hrvatskog jezika Nataša Tončić, Meri Šimunov i Filip Zoričić.

U književnu večer uveo nas je urednik, autor i voditelj putovanja Đanino Bubola. No, putovanje nismo započeli u staru Grčku i Homerove epove (jer bi nas to zadržalo do zore), već u 19. stoljeće, koje se određuje kao zlatno doba putovanja, što se u književnosti potvrđuje profesionalizacijom putopisnoga stvaranja.

Uz kratki povijesni prikaz razvoja putopisa Đanino je spomenuo novinske članke i reportaže o putovanjima po nepoznatim krajevima sa svih kontinenata te druge vještine i znanja koja su se razvijala vezano uz putovanja i putopise, npr. fotografiju.

Više možete pročitati u nastavku…

U književno putovanje krenuli smo proznim djelima. Poslušali smo kratki odlomak iz dnevnika trojice mladića koji su prije desetak godina krenuli automobilom iz Pule u Istanbul. Tekst je u originalu na talijanskom jeziku napisao Antonio Giudici, a Đanino ga je preveo na hrvatski i pročitao.

Neke od učenica tek su krenule književnim stazama i prvi su se put susrele s javnim nastupom, no to ih nije omelo da obogate književni susret. Emili Dragaš pročitala je ulomak Sare Mamuzić koja je opisala putovanje u Norvešku. Nakon što smo čuli kakvi su osjećaji kad se kreće, kad se stigne i kad se vraća, profesorica Zlata Knez pročitala je odlomak iz svoje knjige „Tražeći Mikenu“. Opustili smo se uz svjedočenje koje govori kako se osjećamo kad napuštamo cilj svog putovanja i što na kraju donosimo sa sobom u svoj kraj.

Đanino je završio s prozom i prešao je na poeziju komentarom: “Putovanje u sebe je daleko češće opisano stihovima nego prozom, stih je prikladniji, lapidarniji, koncizniji. Teže ćemo izraziti rečenicom nego stihom svoju intimu jer bismo time bili ranjiviji. A ako ćemo pravo, često ne znamo što ćemo sve pronaći ako idemo istraživati unutar sebe, a to možemo samo usporedbama odijeljenim vremenom i prostorom. Današnji spoj putopisa i poezije, tzv. putopisna poezija suvremeni je trend i žanr.“

Spomenuo je Maju Klarić, Šibenčanku, putopjesnikinju čija prva zbirka poezije nosi naslov „Život u ruksaku“. Kako sama autorica kaže, u početku je poezija bila plod putovanja, a sada je obrnuto. Pjesmu je pročitala Jelena Pavić. Aleksandar Hut Kono drugi je mladi pjesnik kojeg smo spomenuli, a kojem je neobično stalo do demistifikacije turističkih maštarija pa se zato često služi ironijom i sarkazmom kao sredstvima ekspresije. Naslovnu poemu „Nabrajanja“ pročitala je Jelena Pavić.

Učenica Emilija Vasiljević putovanje je doživjela veoma intimno. Pročitala je svoje pjesme koje nose naziv: „Kad moj prijatelj putuje“ i „Povratak u zavičaj“. Ania Žufić pročitala je pjesmu „Putovanje“. Simbolično i višeznačno putovanje pročitala je Marina Brgles s pjesmom „Bezvremenska Ona“. Pjesmu gimnazijalke Ane Sever „Ja sam Putnik...tko sam ja?“ pročitala je Jelena Pavić. Član udruge Anđelo Cvjetković pročitao je pjesmu bez imena.

Prijelaz iz poezije u prozu predstavilo nam je djelo „Putovanje u Lombardiju“ članice Jasne Finderle. Tekst je interpretirala gimnazijalka Veronika Karlović. Patrik Bolković interpretirao je Balotu i to odlomak putopisnog feljtona „Od Rečine do Plomina“ iz zbirke feljtona, putopisa i reportaža „Od Raklja do Londre“. Feljton je napisan 1937. kad je Balota putovao iz Subotice natrag u rodni kraj, koji je tada bio dio Kraljevine Italije. Zatim je Patrik pročitao i „Dopis iz Raklja“ koji je Balota napisao dvadeset godina ranije i na neki način naslutio promjene koje čekaju rodno mjesto.

Na kraju su učenice Lana Radoš s pjesmom „Disonanca“ i Kasja Borić s kratkim tekstom zaokružile putovanje. Đanino je zaključio: „Mislio sam vam čitati o fantastičnom putovanju u druge svjetove nakon svog ovozemaljskog odlaska, kako sam ga romantičarsko-mistično zamišljao kao srednjoškolac, ali neću, jer jedno je razmišljanje srednjoškolca, a drugo je razmišljati o istoj temi nakon gotovo pola stoljeća. Danas bih svakako pisao i slavio život! Jer, na kraju krajeva, što je život nego jedno veliko, jedinstveno i osobno, neponovljivo putovanje.“

Nakon književne večeri nastavilo se neformalno druženje uz malu zakusku… Dragi svi, idući susret bit će u prosincu s božićnom temom „Radost“, stoga pišite i pridružite nam se u novim pustolovinama! ;)

 

U nastavku pogledajte fotogaleriju...

 

 

 

 

 

 

 

 
Vremenik

1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g

2a, 2b, 2c, 2d, 2e, 2f, 2g

3a, 3b, 3c, 3d, 3e, 3f, 3g

4a, 4b, 4c, 4d, 4e, 4f, 4g

 

 
Kalendar
« August 2017 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Set displayed events

 
Tražilica
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 645849
Ovaj tjedan: 766
Danas: 190
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju