preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

 > Naslovnica
NOVOSTI

Prva Uliksova književna večer 2016./2017. godine

Autor: Jelena Pavić, 26. 10. 2016.

Udruga ULIKS, Udruženje likovnih i književnih stvaralaca Pule, uspješno kontinuirano surađuje na literarnom polju s Gimnazijom Pula. U petak, 21. listopada, u galeriji „Stari grad“ održana je prva književna večer u 2016./17. školskoj godini na temu „Putovanje“. Sudjelovali su članovi Uliksa, pulski gimnazijalci i ostali gosti.

Iz pulske gimnazije sudjelovali su: Veronika Kevlović i Emili Dragaš iz 1.b, Patrik Bolković iz 4.b, Lana Radoš i Kasija Borić iz 4.f razreda te nastavnice Zlata Knez i Jelena Pavić. Učenike su pri interpretaciji pripremili nastavnici hrvatskog jezika Nataša Tončić, Meri Šimunov i Filip Zoričić.

U književnu večer uveo nas je urednik, autor i voditelj putovanja Đanino Bubola. No, putovanje nismo započeli u staru Grčku i Homerove epove (jer bi nas to zadržalo do zore), već u 19. stoljeće, koje se određuje kao zlatno doba putovanja, što se u književnosti potvrđuje profesionalizacijom putopisnoga stvaranja.

Uz kratki povijesni prikaz razvoja putopisa Đanino je spomenuo novinske članke i reportaže o putovanjima po nepoznatim krajevima sa svih kontinenata te druge vještine i znanja koja su se razvijala vezano uz putovanja i putopise, npr. fotografiju.

Više možete pročitati u nastavku…

U književno putovanje krenuli smo proznim djelima. Poslušali smo kratki odlomak iz dnevnika trojice mladića koji su prije desetak godina krenuli automobilom iz Pule u Istanbul. Tekst je u originalu na talijanskom jeziku napisao Antonio Giudici, a Đanino ga je preveo na hrvatski i pročitao.

Neke od učenica tek su krenule književnim stazama i prvi su se put susrele s javnim nastupom, no to ih nije omelo da obogate književni susret. Emili Dragaš pročitala je ulomak Sare Mamuzić koja je opisala putovanje u Norvešku. Nakon što smo čuli kakvi su osjećaji kad se kreće, kad se stigne i kad se vraća, profesorica Zlata Knez pročitala je odlomak iz svoje knjige „Tražeći Mikenu“. Opustili smo se uz svjedočenje koje govori kako se osjećamo kad napuštamo cilj svog putovanja i što na kraju donosimo sa sobom u svoj kraj.

Đanino je završio s prozom i prešao je na poeziju komentarom: “Putovanje u sebe je daleko češće opisano stihovima nego prozom, stih je prikladniji, lapidarniji, koncizniji. Teže ćemo izraziti rečenicom nego stihom svoju intimu jer bismo time bili ranjiviji. A ako ćemo pravo, često ne znamo što ćemo sve pronaći ako idemo istraživati unutar sebe, a to možemo samo usporedbama odijeljenim vremenom i prostorom. Današnji spoj putopisa i poezije, tzv. putopisna poezija suvremeni je trend i žanr.“

Spomenuo je Maju Klarić, Šibenčanku, putopjesnikinju čija prva zbirka poezije nosi naslov „Život u ruksaku“. Kako sama autorica kaže, u početku je poezija bila plod putovanja, a sada je obrnuto. Pjesmu je pročitala Jelena Pavić. Aleksandar Hut Kono drugi je mladi pjesnik kojeg smo spomenuli, a kojem je neobično stalo do demistifikacije turističkih maštarija pa se zato često služi ironijom i sarkazmom kao sredstvima ekspresije. Naslovnu poemu „Nabrajanja“ pročitala je Jelena Pavić.

Učenica Emilija Vasiljević putovanje je doživjela veoma intimno. Pročitala je svoje pjesme koje nose naziv: „Kad moj prijatelj putuje“ i „Povratak u zavičaj“. Ania Žufić pročitala je pjesmu „Putovanje“. Simbolično i višeznačno putovanje pročitala je Marina Brgles s pjesmom „Bezvremenska Ona“. Pjesmu gimnazijalke Ane Sever „Ja sam Putnik...tko sam ja?“ pročitala je Jelena Pavić. Član udruge Anđelo Cvjetković pročitao je pjesmu bez imena.

Prijelaz iz poezije u prozu predstavilo nam je djelo „Putovanje u Lombardiju“ članice Jasne Finderle. Tekst je interpretirala gimnazijalka Veronika Karlović. Patrik Bolković interpretirao je Balotu i to odlomak putopisnog feljtona „Od Rečine do Plomina“ iz zbirke feljtona, putopisa i reportaža „Od Raklja do Londre“. Feljton je napisan 1937. kad je Balota putovao iz Subotice natrag u rodni kraj, koji je tada bio dio Kraljevine Italije. Zatim je Patrik pročitao i „Dopis iz Raklja“ koji je Balota napisao dvadeset godina ranije i na neki način naslutio promjene koje čekaju rodno mjesto.

Na kraju su učenice Lana Radoš s pjesmom „Disonanca“ i Kasja Borić s kratkim tekstom zaokružile putovanje. Đanino je zaključio: „Mislio sam vam čitati o fantastičnom putovanju u druge svjetove nakon svog ovozemaljskog odlaska, kako sam ga romantičarsko-mistično zamišljao kao srednjoškolac, ali neću, jer jedno je razmišljanje srednjoškolca, a drugo je razmišljati o istoj temi nakon gotovo pola stoljeća. Danas bih svakako pisao i slavio život! Jer, na kraju krajeva, što je život nego jedno veliko, jedinstveno i osobno, neponovljivo putovanje.“

Nakon književne večeri nastavilo se neformalno druženje uz malu zakusku… Dragi svi, idući susret bit će u prosincu s božićnom temom „Radost“, stoga pišite i pridružite nam se u novim pustolovinama! ;)

 

U nastavku pogledajte fotogaleriju...

 

 

 

 

 

 

 

 
Vremenik
 
Kalendar
« May 2018 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Set displayed events

 
Tražilica
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 774926
Ovaj tjedan: 5
Danas: 5
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju