preskoči na sadržaj

Gimnazija Pula

 > Naslovnica
NOVOSTI

Ruski jezik zaintrigirao učenike

Autor: Jelena Pavić, 22. 10. 2016.

U srijedu, 19. listopada, u pulskoj su gimnaziji održane radionice i predavanje o Rusiji, ruskom jeziku i kulturi.

Predavanja i radionice organizirala je pripravnica Jelena Pavić – u suradnji s predavačicom sa Sveučilišta Jurja Dobrile Irenom Mikulaco te studenticama Sanjom Benković, Mateom Glavinić, Anjom Omazić i Gordanom Ujdur.

Više pročitajte u nastavku...

Više o Rusiji, ruskoj kulturi i osnovama ruskog jezika imali su prilike naučiti učenici 1.b i 1.f razreda. Studentice su pripremile zanimljivu prezentaciju te predstavile svoje studijsko putovanje, terensku nastavu i usavršavanje u Sankt Peterburgu. Venecija sjevera, druga ruska prijestolnica, Lenjingrad, Petrograd, Piter, Sankt Peterburg ili kako ga već želite zvati, značajno je europsko kulturno središte i važna ruska luka na Baltičkom moru pa su učenici kroz bogatu prezentaciju doživjeli urbani pejzaž, znamenitosti, povijest, kulturu i prirodu. Studentice su govorile o svom boravku, iskustvu učenja ruskoga jezika u Rusiji u najboljem Centru za učenje ruskoga jezika, o svakodnevnim ekskurzijama i neformalnom boravku u slobodno vrijeme.

Učenici pozorno slušaju predavanje.

 

Profesorica Mikulaco održala je izlaganje o ruskoj kulturi i običajima te radionicu ruskog jezika. Učenici su imali prilike vidjeti najpoznatije ruske ručno izrađene suvenire: drvene kutije i posuđe oslikano tehnikom hohloma na kojima se mogu vidjeti motivi ptica, riba, cvijeća te raznog šumskog i poljskog bilja, šalove koji svojim raskošnim bojama dočaravaju ljepotu ruskih seoskih krajeva te jedan od najupečatljivijih simbola Rusije - ruske drvene vesele lutke Babuške ili Matrjoške.

Profesorica Irena Mikulaco pokazuje ruske suvenire.

 

Na radionici ruskog jezika učenici su se upoznali s ruskom abecedom (azbuka). Ruski je pravopis utemeljen na morfološkom načelu pa se neki glasovi ili glasovni skupovi u određenim položajima izgovaraju drukčije no što su napisani, stoga su učenici učili pisati i izgovarati 33 slova ruske ćirilice i njihove približne hrvatske ekvivalente. Najveći dio ruskih glasova odgovara glasovima hrvatskog jezika pa su brzo svladali predstavljanje i upoznavanje na ruskom jeziku.

 

Profesorica Mikulaco objašnjava rusku abecedu.

 

Studentice pomažu učenicima pri pisanju imena na ruskom jeziku.

 

Svi zainteresirani u školskoj knjižnici mogu pogledati plakate koje su izradili sudionici radionice te uz pomoć izloženih plakata proći kroz malu školu ruskog jezika.

 

Učenici izrađuju plakate.








Vremenik
 
Kalendar
« May 2018 »
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Set displayed events

 
Tražilica
 

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 6. 2010.

Ukupno: 774926
Ovaj tjedan: 5
Danas: 5
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Gimnazija Pula / Trierska 8, HR-52100 Pula / gimnazija-pula.skole.hr / gimnazija@gimnazija-pula.skole.hr
preskoči na navigaciju